Събота, 27 Апр 2024
            
Други

Залесяване, почистване и открити уроци за Седмицата на гората във Великотърновско

  25.03.2024 16:11
Залесяване, почистване и открити уроци за Седмицата на гората във Великотърновско

Седмицата на гората е традиционен празник на българската гора и на лесовъдите в България. Отбелязва се всяка година, през първата седмица на месец април. Северноцентралното държавно предприятие е подготвило богата програма за увеличаване на зеленото богатство на региона.

Държавно горско стопанство „Болярка“, гр. Велико Търново ще отбележи празника с почистване на горски територии по екопътека х. Ксилифор – Телевизионна кула съвместно с туристическо дружество „Трапезица 1902“ на трети април.

Горското стопанство в Горна Оряховица организира залесяване на семена от черен бор в горски разсадник „Джулюница“ с ученици от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“, гр. Горна Оряховица. На втори април ще се проведе залесяване и беседа на тема „Богатствата на гората“ съвместно с РДГ В. Търново и деца от ДГ „Първи юни“, гр. Велико Търново, както и залесяване с ученици в парк „Никола Петров“ и традиционното предоставяне на семенищни фиданки от горски разсадник „Джулюница“ на желаещи граждани.

Държавно горско стопанство Свищов ще организира честване със залесяване на площ от 57 дка в близост до с. Козловец с доброволци и местни журналисти и залесяване и занимания по горска педагогика с деца, посещаващи ЦОП, гр. Свищов.

Горското стопанство в гр. Елена организира залесяване в района на язовир „Йовковци“, съвместно със служители на ВИК „Йовковци“ ООД и СУ „Ив. Момчилов“, а след това и попълване на 8 дка горска култура до с. Средно село, съвместно с доброволци.

Държавно горско стопанство Буйновци ще почете празника с почистване и поддръжка на туристическа инфраструктура по екопътека „с. Мийковци – х. Чумерна“, съвместно с ученици от СОУ „Иван Момчилов“, специалност „Горско стопанство.


Ключови думи
Седмица на гората