Понеделник, 15 Мар 2021
            
Други

В Лясковец залесяваха в Седмицата на гората

  03.04.2018 13:30
В Лясковец залесяваха в Седмицата на гората

След като учениците от лясковската гимназия проведоха Ден на лесовъда в училище, Седмицата на гората в Лясковец продължи с пролетно залесяване. Тази година под мотото „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа” преминават всички изяви по повод Седмицата на гората.
Във втория ден от Седмицата на гората представители на Горското стопанство и общинското ръководство се включиха в инициативата, като засадиха фиданки по най-големия булевард в град Лясковец - „Христо Ботев”. Директорът на Териториално поделение Държавно горското стопанство - Горна Оряховица инж. Мирена Татарджийска, заедно със своя екип, предоставиха на Община Лясковец фиданки, които служителите на местното Общинско предприятие по благоустройство, озеленяване и почистване засадиха в града. Началото на инициативата дадоха инж. Татарджийска, председателят на Общинския съвет Даниела Арабаджиева и заместник-кметът инж. Росица Господинова.

За пролетното залесяване в Лясковец Горското стопанство докара 15 броя едроразмерни фиданки от червен американски дъб и 600 броя дървовидна ружа. Освен в зелените площи по протежение на целия булевард, лясковските озеленители засадиха и 20 броя туя в новия парк в местността „Бръвта”.


Фиданките са произведени и отгледани в горския разсадник, намиращ се близо до лясковското село Джулюница. Той е разположен на площ от 190 дка и е включен в списъка на разсадниците с национално значение. През последната година в него са отгледани 148 хиляди семенищни и контейнерни фиданки. Създадена е и нова декоративна школа на площ от 8 дка с напоителна капкова система, където се отглеждат западна туя, обикновена ела, ела конколорка, обкновен смърч, черен бор, атласки и хималайски кедър, лъжекипарис, бреза, чинар, сребролистна липа. Отглеждат се и контейнерни фиданки, като само за последната една година са произведени 61 хиляди броя от черен бор и обикновен смърч, а в семенищата са засяти 2000 кг церов жълъд, като същевременно продължават и грижите на горските служители по отглеждане на създадената през миналата година горска култура от дъб цер.


Общата площ на Горското стопанство се разпростира на 21 942,1 хектара, като най-голям е делът на държавните горски территории 64,6%, следвани от горите на физически лица и общинските горски территории. Стопанството, което се намира на територията на Великотърновска област, управлява държавните горски территории в землищата на Горна Оряховица, Лясковец и Стражица. В навечерието на професионалния си празник горските служители отчитат и само един пожар през годината, който е овладян с бързата намеса на органите от Районната служба по пожарна безопасност и защита на населението, с които горските служители си партнират отлично.
За своя професионален празник колективът на горнооряховското Горско стопанство с гордост отчете успехите си. Директорът поздрави всички служители, които днес имат честта и привилегията да управляват горите, следвайки върховния пример на поколения лесовъди.


Ключови думи
Седмица на гората Лясковец
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати