Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Лясковчани честваха 112 години от провъзгласяване Независимостта на България

  22.09.2020 12:10
Лясковчани честваха 112 години от провъзгласяване Независимостта на България

На 22 септември 2020 година се навършиха 112 години от обявяване Независимостта на България. Провъзгласяването на Независимостта на България е дело, с което се установява равноправното положение на Българската държава в международния живот, но и чисто българско дело, стимулиращо националното самочувствие.

Отбелязването на годишнината в Лясковец събра жители и гости на града, общинското ръководство, ученици и представители на партии, организации и институции. Издигнати бяха знамената на централния площад „Възраждане“, тържествено звучаха и химните на България и Европа, а пред паметния знак на борците за свобода, слово произнесе кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова. Пред десетките присъстващи на площада тя заяви: „Независимостта е опора на народната свобода и стимулатор за всестранно развитие. Отговорността ни пред нея е дълг и към предците, и към наследниците ни. Пред всички нас стои задачата да съхраним наследеното, да доразвием постигнатото, да опазим най-голямото национално завоевание – независимата българска държава, което е залог и опора за бъдещето ни. Скъпи лясковчани и гости на нашия град, в днешния ден, и не само днес, винаги и навсякъде, трябва да се гордеем, че сме българи, да славим българското, да го пазим и да почитаме традициите на родния си край, да бдим за чистотата на българския език и за доброто име на Родината си и да работим за нейното благоденствие!“.

Благодарствен молебен пред Паметника на загиналите във войните лясковчани отслужи отец Богдан, а признателните поколения поднесоха цветя и венци. Много граждани и представители на различните организации, малки деца и ученици сложиха своето цвете на паметния знак, в знак на почит пред достойните 220 лясковчани, чиито имена са изписани на Паметника на загиналите.

В унисон с празничното настроение и приповдигнатите патриотични чувства, честването на годишнината продължи с тематичен концерт под наслов „Фолклорното богатство на родния ни край“. Той бе дело на гост-изпълнителите от стражишкото читалище „Развитие 1895“ с художествени ръководители Атанас Костов и Росица Милева. Представителните състави на културната институция се погрижиха за доброто настроение на всички българи, излезли в празничния ден на централния площад в Лясковец. Концертната програма за официалния празник бе продукт на разработен проект със същото наименование „Фолклорното богатство на родния ни край“ по Програма за развитие на селските райони от Стратегията на Местната инициативна група „Лясковец-Стражица“. Богатият концерт, който съседите изнесоха в Лясковец включваше типичният за стражишко народен обичай за плодородие „Сивойници“, както и песните и танците на България. В него участваха с песенни изпълнения Женски народен хор и фолклорна група, Мъжка фолклорна група, Смесен народен хор, а танцьори представиха традиционни за родния ни край хора, изпълнени под музикалния съпровод на представителния оркестър на Стражица. На площада лясковчани и гости, се хванаха на хорото, за да се повеселят и закриха празника с Дунавско хоро.


Ключови думи
Лясковец Независимост
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати