Вторник, 16 Мар 2021
            
Други

Велико Търново е център на националните чествания на Независимостта на България

  22.09.2020 14:38
Велико Търново е център на националните чествания на Независимостта на България

С празнична света литургия, отслужена от Негово високопреосвещенство великотърновския митрополит Григорий, и с участието на квартет „Ангелски гласове”, в църквата „Св. 40 мъченици” във Велико Търново започнаха националните чествания на 112-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Дядо Григорий поръси бойното знаме на НВУ „Васил Левски” и знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации, след което шествие се отправи към Царевец. Част от него бяха кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, народни представители от всички политически сили, областният управител проф. Любомира Попова, ректорите на ВТУ проф. Христо Бонджолов и на НВУ полк. Иван Маламов, местни парламентаристи от цялата област, общественици.

Гордост и чест е да си българин, но тези чувства са още по-силни днес, в деня на Независимостта на България, тук, във Велико Търново.
С тези думи кметът Даниел Панов започна празничното си слово на крепостта Царевец. Панов припомни, че Независимостта, заедно със Съединението и Освобождението, са трите събития, които свидетелстват колко силни са българският дух и българският народ.

Независимостта е връх в изграждането на новата българска държавност след петвековното робство! Независимостта е дело на целия български народ – всеки участва, всеки има своята роля – от ученика до министъра и генерала. Затова ехото от този смел, но и мъдър общобългарски и държавнически акт се чува далеч зад границите на България. И променя цяла Европа! Независимостта е обявена тук, в славния Търновград - историческата и духовна столица на България! С манифеста Фердинанд, нарекъл се вече български цар, гордо изрича волята на целия български народ – ничия държава и ничия сила повече не ще се намесва във вътрешните дела на България и във външната ѝ политика, в определянето на бъдещото“, каза още Даниел Панов, и подчерта, че Независимостта е най-ярко проявление на свободата – в мислите, в душата, в сърцето на всеки българин.

Нима в Учредителното събрание, когато се пише Търновската конституция, не е имало люти спорове и дори ръкопашни схватки? Но дори най-непримиримите един към друг политици се обединяват, загърбват личното си его, политическите си зависимости и в името на България правят нещо добро. Това единство виждаме и при Съединението, и при Независимостта. Затова от тук – от това свято за всички българи място, апелирам към днешната политическата класа – обединете се, подайте си ръце! Не е време да се делим. Противоборството показва единствено зависимост. България има нужда от единство и разбирателство! Нека не бъде петнено името на онези, които жертваха себе си, за да я има България днес! Нека бъдем искрени родолюбци! С мъдростта от миналото, вярата и единство можем да се справим дори с най-големите трудности. Предците ни го доказаха. Нека бъдем достойни техни наследници, допълни кметът.

Малко по-късно бяха поднесени венци и цветя пред Пирамидата на Независимостта на Царевец, след което празничното шествие се отправи към паметника ``Майка България``. С цветя бяха отрупани и всички мемориали по пътя му.

Пред ``Майка България`` се преклониха всички официални гости, към които се присъедини и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, и десетки търновци и гости на града. Последва демонстрация на строеви хватки с оръжие и концертна програма.
Празничният ден продължава. Между 17:00 и 18:00 ч. на сцена пред Общината ще тече концерт на ПФА „Искра“, а в 19:00 ч. е ред на изпълнение на строеви хватки с оръжие от Представителна част на НВУ„Васил Левски” на площад „Цар Асен І”. Пак там, половин час по-късно, започва тържествена проверка на площад. В 20:15 ч. е началото на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина” и празнични илюминации.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Независимост Велико Търново Цвета Караянчева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати