Четвъртък, 13 Юли 2023
            
Велико Търново Други

Урок за гората събра над 200 деца в парк „Марно поле“

  04.04.2023 15:43
Урок за гората събра над 200 деца в парк „Марно поле“

Урок за гората събра над 200 деца в парк "Марно поле" във Велико Търново. Събитието беляза началото на празничната програма на Северноцентрално държавно предприятие по повод професионалния празник на лесовъдите - Седмица на гората. Тази година Седмицата се провежда между 3-9 април, а в мероприятията за нейното отбелязване предприятието е заложило основно на горската педагогика.

Заниманията започнаха в ПМГ "Васил Друмев" с 30 ученици от 9-ти и 10-ти клас, които залесиха 5 фиданки от червен дъб в двора на училището. Горските педагози от Северноцентрално държавно предприятие и териториалните му поделения запознаха учениците с лесовъдската професия, с различните видове сечи и защо са необходими, както и с много други дейности от своята работа.

Инициативата за представяне на лесовъдската професия продължи в парк „Марно поле“, където участие взеха децата от 1-ви до 4-ти клас от ОУ “Димитър Благоев”. Забавните образователни игри привлякоха вниманието на много случайни минувачи, които с охота се включиха в заниманията. Децата имаха възможността да се запознаят с различните животински видове, населяващи гората, както и видовете дивеч. Научиха как да пазят природата от замърсяване и за ползите от разделното събиране на отпадъци. Огромен фурор и много веселие предизвика играта, симулираща гасене на горски пожари. Малките пожарникари умело "гасяха" своеобразните пламъчета, като ги събаряха с плетени топчици с формата на капка вода. А ръчно изработените картички и медальони от естествени материали дълго ще напомнят на участниците за забавните и образователни игри, чрез които горските педагози от предприятието се опитаха да запалят у тях искра на любов към природата.

Всички участници получиха фиданки от черен бор, произведени в разсадника към ДГС Горна Оряховица, които да залесят в домовете си или на друго подходящо място.


Ключови думи
Седмица на гората
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати