Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Горското в Горна Оряховица подарява фиданки по случай Седмицата на гората

  29.03.2022 12:20
Горското в Горна Оряховица подарява фиданки по случай Седмицата на гората

По случай тазгодишното отбелязване на професионалния празник на лесовъдите, горските служители и работници – Седмица на гората, Държавното горско стопанство в Горна Оряховица предоставя безвъзмездно семенищни широколистни фиданки. Инициативата ще се проведе на 6 април 2022 г. в гр. Горна Оряховица на площад „Георги Измирлиев“. Фиданките ще се раздават от 11:00 до 13:00 часа, като всеки желаещ може да вземе такава и да я засади в двора си или на друго подходящо място. Дръвчетата са от видовете летен дъб, червен дъб, космат дъб и акация и са произведени в горски разсадник „Джулюница“. От горското стопанство приканват всеки любител на българската гора и природата да се включи в инициативата.

Идеята за Седмица на гората възниква в началото на 20-ти век като Празник на залесяването. Тя се заражда в следствие на острата нужда от масово залесяване на изсечените по онова време български гори и оголени хълмове, предизвикващи чести наводнения. Лесовъдите от всички райони на страната се нагърбват с разяснителна дейност за значението на горите и залесяването и с течение на времето празникът се разрастваи популяризира сред населението.

С поглед към корените на Седмица на гората и първоначалната идея на празника, лесовъдите от ДГС Горна Оряховица организират Ден на отворените врати за ученици в горски разсадник „Джулюница“. На 11 април 2022 г. ученици от СУ "Вичо Грънчаров" - град Горна Оряховица ще посетят разсадника, където лесовъдите ще им разкажат как се възобновява гората и ще им покажат как отглеждат младите фиданки в разсадника. Празникът ще продължи с образователни игри на открито, чиято цел е да събудят интереса на подрастващите към опазването на гората и природата.


Ключови думи
Седмица на гората ДГС - Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати