Вторник, 26 Дек 2023
            
Горна Оряховица Общество

Модерен фонетичен кабинет откриха в ОУ „Иван Вазов” в Европейския ден на езиците

  26.09.2023 15:55
Модерен фонетичен кабинет откриха в ОУ „Иван Вазов” в Европейския ден на езиците

Фонетичен кабинет, който работи с най-съвременния софтуер в този сегмент на образванието, откриха в ОУ „Иван Вазов” в Горна Оряховица. Първи с новата придобивка се запознаха момчетата и момичетата от VI „а” в час по английски и това стана в Европейския ден на езиците – 26 септември.

Представиха го учителите по чуждоезиково обучение Гергана Павлова, Светлана Ненова и Емилия Къртичева, а гости в часа бяха директорът Иван Момъков и Йоана Димитрова от Общинската библиотека, която покани децата да открият богатството и на чуждите езици и в книгите. Гости имаше и от V и VII клас на училището, които бяха подбрали сентенции и цитати от книги на няколко езика – английски, руски, испански.

Всеки език е нов свят и още един живот. Който знае пет езика, живее пет живота, цитира любима сентенция директорът Иван Момъков, откривайки кабинета.

Специалният час започна с приветствия от учители от Великобритания, Испания и Аржентина, които изпратиха специални видеообръщения за учениците на горнооряховското училище. Шестокласниците пък първо показаха, че се справят не само с уроците, но умеят да се забавляват и да пеят добре. След химна на Европа и кратка презентация за богатството на европейското езиково семейство, децата изпяха и песен на испански преди да преминат към демонстрацията на техниката, с която е оборудван кабинетът.

Всяко работно място в класната стая е самостоятелно и разполага с таблет и слушалки, които подтискат околните шумове и няма нужда от специални изолиращи прегради. Учителят контролира работния процес, като може да работи индивидуално с едно дете, може да ги комбинира по двойки или в групи, според задачите. Софтуерът на Smart Class е канадски и от най-ново поколение в света на чуждоезиковото обучение. В България го ползват само шест училища, предимно в столицата. Възможни са безброй упражнения, като учителите могат да си ги разработват сами, а могат да ползват и опита на други – има облачно пространство, където всички, които го ползват, споделят опита си.

Има възможности за тестове на живо, които се оценяват веднага от системата. В същото време всички упражнения, направени от детето се съхраняват в негова специална папка. Всеки ученик си има собствен акаунт и достъп до информацията за постиженията му има само детето и учителят.

Има възможности да се упражняват всички елементи от чуждоезиковото обучение – четене, писане, слушане, говорене. За мен най-ценно е възможността да се подобряват практическите умения чрез слушане и говорене. Обичайно децата се справят много добре с четеното и писането, но се стъписват, когато трябва да говорят. А езикът им трябва най-вече, за да общуват. Така че много се надявам с този кабинет да им помогнем да преодолеят бариерата и да подобрят практическите си умения, коментира зам. директорът Гергана Павлова.

Системата позволява обучение на колкото езика искате. В ОУ „Иван Вазов” тръгват с английски, но ще пробват и с испански. Учителите са минали две обучения със софтуерните разработчици от канадския екип, предстои трета среща след месец.

Ако ще е така, искаме по два часа английски дневно, обявиха шестокласниците, които удивително бързо влязоха в час с новите технологии.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Фонетичен кабинет ОУ "Иван Вазов" Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета