Понеделник, 25 Дек 2023
            
Горна Оряховица Общество

Деца дариха 400 книги на Общинска библиотека, а над 13 000 лева за нови книги ще получат библиотеките в Горнооряховско от Министерството на културата

  25.09.2023 10:29
Деца дариха 400 книги на Общинска библиотека, а над 13 000 лева за нови книги ще получат библиотеките в Горнооряховско от Министерството на културата

Над 400 книги обогатиха фонда на Общинска библиотека от кампанията „Деца даряват за деца”. Всички са нови, а повечето са и първи екземпляр за Библиотеката. Така че за нас това е голяма придобивка. Но най-хубавото беше радостта на децата, които идваха с целите си семейства, с баби, дядовци, приятели. С толкова заразяващ ентусиазъм правеха своите дарове, че срещите с тях станаха най-цената ни придобивка това лято, споделят библиотекарите Светла Гъркова и Йоана Димитрова. На всеки малък дарител Библиотеката връчи грамота, а името им е вписано върху дарената книга. Повечето, на които родителите разрешиха, получиха и снимка в сайта на Библиотеката.

„През живота си ще получиш много награди, но тази грамота ще е най-ценната, защото си дал възможност и на друго дете да чете”. Това го каза една майка на детето си и е смисълът на нашата кампания, обясни главният библиотекар Светла Гъркова.

Всъщност кампанията беше обявена за празника на детето 1 юни, но получи толкова голям отклик, че продължи цяло лято. На практика и сега деца продължават да даряват, а след лятната ваканция има дарения и от детски градини. ДГ „1 юни” са подарили голяма колекция от дискове с приказки.

Един вече поотраснал читател подари на детския отдел своите колекции от издателство „ДеАгостини” „Съкровищата на земята”, „Истински насекоми” и „Човешкото тяло”. 18-годишният Александър Благоев ги е събирал с години и сега те са като магнит за малките читатели.

Анонимен дарител пък предостави сбирка от портретите на български автори, както и познавателни табла, с които децата не само се забавляват, но и научават нови неща.

В същото време Общинска библиотека защити поредния проект за нови книги, който ще бъде финансиран от Министерството на културата. Библиотеката ще получи близо 6000 лева за нови книги. Предстои подписване на договор, след което закупуване и обработване на новата литература. За Нова година читателите ще имат на разположение новите попълнение в библиотечния фонд.

Успешни са проектите и на почти всички останали библиотеки в общината. Читателите в Първомайци, Долна Оряховица, Поликраище, Драганово, Върбица и Правда също ще се радват на нови книги. Стойността на проектите им са около 1200 лева.

Министерството на културата отпуска 2 милиона лева за нови книги на тази сесия. Одобрени са 1408 проекта, без финансиране остават 1399.


Ключови думи
книги общинска библиотека горна оряховица
Последни
Седмицата
Анкета