Петък, 22 Дек 2023
            
Горна Оряховица Общество

Инж. Добромир Добрев: На 22 септември независима България празнува рождението си отново

  22.09.2023 10:06
Инж. Добромир Добрев: На 22 септември независима България празнува рождението си отново

Уважаеми съграждани,
 
На днешния ден тържествено отбелязваме 115 години от обявяването на българската независимост. Според волята на българите това дело става факт през 1908 година. Само 30 години след Освобождението си българите стават равни на свободните народи.
След 500 години забрава, бунтове, бесилки, стотици хиляди жертви… българската нация тържествува. На 22 септември независима България празнува рождението си отново!
С този политически акт не за пръв път ние категорично нарушаваме Берлинския договор. Последвалите заплахи от страна на Османската империя са посрещнати у нас с пълна военна мобилизация. За пореден път малка България, макар и без външна политическа подкрепа, търси дипломатическо решение, но се готви и за война. За щастие такава не последва и независимостта ни става международен факт през март 1909 година!
Не са много нещата, които ни зареждат с увереност, със самочувствие на българи, на европейци, но прочетеният преди 115 години манифест, е едно от тях. Мнозина горнооряховчани, начело със своя кмет, присъстват на прочитането му в историческата църква „Свети 40 мъченици” само на няколко километра от тук.
Щастлив съм, че на този ден, повече от век по-късно, сме заедно!
 За мен българската независимост, освен категоричен политически успех, е и поука! Пример, че когато всички мислим и желаем едно дело еднакво силно, то е възможно! С постоянството и волята си, с нашата смелост, ще продължим да отстояваме и търсим, по-доброто бъдеще за нас и семействата ни тук – в нашата България, в нашата Горна Оряховица!
 
Честит празник!
 
Инж. Добромир Добрев
Кмет на Община Горна Оряховица


Ключови думи
Независимост Добрев Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета