Сряда, 20 Дек 2023
            
Горна Оряховица Местни избори 2023 Политика

Партиите в Горна Оряховица бързо се разбраха за местата в СИК, но не поеха ангажимент за местата за плакати

  20.09.2023 14:46
Партиите в Горна Оряховица бързо се разбраха за местата в СИК, но не поеха ангажимент за местата за плакати

Партиите в Горна Оряховица разпределиха местата в секционните комисии. Срещата при кмета премина в съвсем конструктивен дух и без никакви спорове. Всъщност разпределението се прави на база утвърдена от ОИК схема, в която всяка парламентарно представена партия има поне по един човек в секция, а общия брой е на база квотното съотношение в Парламента.

В общината ще има 65 секции основни секции, плюс една подвижна за избиратели с двигателни затруднения и една за лежащо болни в МБАЛ „Св. Иван Рилски”. От редовните секции 56 са с над 500 избиратели и секционните комисии ще са от 9 члена, а останалите са с по 7-членни комисии. Общо заетите в основните СИК ще са 567, от които 195 на ръководни позиции – председател, секретар и зам. председатели.

ГЕРБ получава 147 места, от които 57 ръководни, коалиция ПП – ДБ е със 132 места, от тях 51 ръководни, ПП „Възраждане” е с 80 места, 30 от които ръководни, за ДПС са 78 места, 19 ръководни. БСП за България и ИТН имат по 65 места, като за коалицията има 19 ръководни места, а за партията – 9.

Партиите одобриха предложеното от общинската администрация разпределение на ръководните места с една-две незначителни корекции.

На практика на място се направи само разпределението в двете допълнителни секции. Те ще са със 7 члена, за да има поне по един от всяка парламентарно представена сила. Трите формации, заели първите места на парламентарните избори, вземат местата за председател, зам. председател и секретар. Останалите имат членове, като за ГЕРБ и ПП – ДБ има по един човек вповече и в двете комисии.

В края на консултациите общинският председател на ВМРО Кирил Кирилов, който не участва в разпределението на местата, но наблюдава срещата, предложи всички кандидати да се разберат и за официалните места за агитационни материали. Няма нужда от плакатна война, в която всеки лепи своя образ върху образа на другия. Има достатъчно място за всички, нека не си пречим, предложи Кирилов. Така ще имаме възможност да информираме хората и няма да ги отвращаваме с безразборно лепене и късане, обясни идеята си Кирилов. Макар че всички се съгласиха, че е грозно това, което често се случва с надпреварата кой ще сложи плакат най-отгоре, никой не се ангажира с промяна в старата практика.

В Горна Оряховица се монтират табла за агитация на шест места в града и на Гарата. И обичайно се получава една среднощна битка чий плакат ще оцелее до сутринта, че да го видят минувачите.


Ключови думи
СИК Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета