Събота, 09 Сеп 2023
            
Горна Оряховица Общество

Роботите от Разлог бяха най-бързи в Националното състезание в Горна Оряховица

  10.06.2023 15:44
Роботите от Разлог бяха най-бързи в Националното състезание в Горна Оряховица

Два отбора от ОУ „Никола Парапунов” в Разлог се качиха на стълбичката на победителите, заемайки първо и трето място в първото издание на Националното състезание по роботика и изкуствен интелект в Горна Оряховица. Второто място зае единият от трите отбора на СУ „Панайот Волов” – Бяла.

18 отбора от 10 селища в България участваха в състезанието, предназначено за ученици от 3 до 7 клас на основни училища, занимаващи се в клубове по роботика под ръководството на учители от професионални гимназии. Организатор на състезанието е търговска верига ELIMEX. Вдъхновението дошло от наложилия се вече конкурс – изложение на младежкото техническо творчество, който се провежда в Горна Оряховица от седем години. А идеята е състезанието да стане традиционно и да е част от младежкия конкурс, като се включат на следващ етап и по-големи ученици. Важното е децата да бъдат запалени още от малки, за да се насочат по-късно към техническите науки, обобщи главният организатор на събитието инж. Детелина Иванова от ELIMEX.

Самото състезание, домакин на което беше спортна зала „Никола Петров” включваше три манша, като роботите на екипите трябваше да минат по трасето по възможно най-точния път за най-кратко време. Надпреварата се съдийстваше от жури с председател инж. Антон Анчев от клуб „Роботи” – Бяла, инж. Владимир Григоров – основател на изложението за младежко творчество и инж. Боян Маринов от ELIMEX.

Гости на състезанието бяха представители на МОН и РУО – Велико Търново, кметът инж. Добромир Добрев, зам. кметът Григор Минков, директорът на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” инж. Милена Димитрова.

Горна Оряховица бе представена от два отбора от ОУ „Св.св. Кирил и Методий”, които работят с преподаватели от ПГЕЕ „Ломоносов”. Ученици на Електротехникума направиха демонстрация на своите роботи в почивките. Гостите от София, Видин, Кърджали, Банско, Габрово, Разлог и др. имаха възможност да усетят атмосферата и на Празника на горнооряховския суджук.

Всички получиха грамоти и подаръци, а за първите три отбора имаше медали, купи и ваучери за покупка от магазините на ELIMEX.


Ключови думи
роботи Вационално състезание Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати