Петък, 08 Сеп 2023
            
Горна Оряховица Общество

Роботи с изкуствен интелект от цялата страна ще се състезават в Горна Оряховица

  08.06.2023 14:18
Роботи с изкуствен интелект от цялата страна ще се състезават в Горна Оряховица

18 отбора от цялата страна идват за първото Национално състезание по роботика с изкуствен интелект в Горна Оряховица. Инициатор и основен спонсор на състезанието е Търговска верига магазини за електронна техника ЕЛИМЕКС. Вдъхновението за организиране на такова събитие идва от изложението-конкурс за младежко техническо творчество, което се организира от 7 години в Горна Оряховица.

Нашата цел е да организираме състезание по роботика с практическо приложение на  вече придобити знания по предмета компютърно моделиране на ученици от 3 до 7 клас в основните училища, а  надграждането на тези знания  да се допълни  в извънкласна дейност в СТЕМ центровете, които ще бъдат изградени във всички професионални гимназии в страната, обясняват от ЕЛИМЕКС.

През октомври миналата година фирмата организира курс за повишаване на квалификацията на учители от професионалните гимназии на тема „STEM обучение с практическо блоково програмиране ELIMEX“. Целта е да се създаде  мрежа от обучители в тези гимназии, които да обособят  центрове за  провеждане на състезания по  роботика с изкуствен интелект с клубове, формирани в основни училища от регионите в страната.

Инициативата сега е насочена към основните училища и по-малките ученици от 3 до 7 клас. Целта е впоследствие състезанието да премине в рамките на провеждащото се изложение „Младежко  техническо творчество“ с очакване  на приемственост между основното, професионалното и висшето образование, където малките ученици да се докоснат до идейните  проекти и демонстрациите на ученици от професионалните гимназии и студентите от ТУ.

Оценяването ще  бъде от учители от професионалните гимназии по разписани критерии, а платформите за следене на линия и 3D ориентация са осигурени от спонсора на състезанието - търговска верига ЕЛИМЕКС.

Първото национално състезание започва на 10 юни от 10.00ч в Спортна зала „Никола Петров“. 18 отбора от цялата страна са заявили участие и ще демонстрират уменията си пред гостите на града. Заявки са подали отбори от Видин, Кърджали, Банско, Бяла, Варна, Габрово, Разлог, Добринище, София, Горна Оряховица.

Докато се обработват резултатите, участници и гости ще могат да видят демонстрации на роботи от Nitro club към ПГЕЕ „Ломоносов”. След награждаването състезателите и техните ръководители ще могат да се включат и в Празника на суджука, който започва по същото време на стотина метра от спортната зала.


Ключови думи
състезание по роботика Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати