Понеделник, 04 Сеп 2023
            
Горна Оряховица Икономика

„Индустриален парк – Ряховец” вече е в регистъра, тъкмо за отварянето на програмата за финансиране на индустриални зони

  05.06.2023 15:24
„Индустриален парк – Ряховец” вече е в регистъра, тъкмо за отварянето на програмата за финансиране на индустриални зони

„Индустриален парк – Ряховец” бе вписан в регистъра на индустриалните зони със заповед на министъра на икономиката Никола Стоянов от 23 май. Това дава възможност на едноименното дружество, което го управлява, да кандидатства по току ще отворената програма „Публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и привличане на инвестиции”. За програмата има заделени 212 милиона лева по Плана за възстановяване и устойчивост. Достъп до тези средства ще имат включените в регистъра паркове и зони, които до този момент са 25, а сред тях е горнооряховският.

„Индустриален парк – Ряховец” се управлява от едноименното еднолично акционерно дружество, което е 100% общинска собственост. То бе създадено с решение на ОбС през май миналата година и вписано в Търговския регистър на 13 юни 2022 г. Първата задача за изграждането на индустриалния парк беше окрупняване на парцелите около Летището в един терен от 302 декара, тъй като изискването за вписване в регистъра е паркът да има над 300 декара. Целият имот включва и 65 сгради. Всичко това е оценено от трима независими оценители, за да бъде апортирано от Общината в капитала на ЕАД-то. За регистрацията са били необходими още представяне на концепция и бизнес план за изграждане и функциониране на парка, както и правилник за изграждане и поддръжка на вътрешната инфраструктура.

Всяка стъпка, направена от дружеството, както и стратегията за неговото развитие се прави след решение на Общинския съвет, тъй като той е собственик на капитала. От тук насетне предстои следващият етап от нашата работа – изготвяне на проект, с който да кандидатстваме за финансиране за довеждаща инфраструктура, коментира изпълнителният директор на дружеството Клавдия Ганчева.

Идеята е да се кандидатства за довеждаща инфраструктура и комуникации. Проектът, по който вече се работи, включва изграждане на Северен обходен път на Горна Оряховица, който да свързва и новата индустриална зона, а и въобще тази част на общината, с бъдещите магистрали „Хемус” и „Русе – Велико Търново”. Необходими са средства и за вътрешната инфраструктура. Въпросните 65 сгради са развалини от бивши казарми, които трябва да се изчистят, както и всичката дива растителност, превзела някогашното военно поделение.

Програмата за финансиране на подобни проекти отвори на 3 юни и ще затвори на 2 ноември.

Междувременно вече има запитвания за терени в новата индустриална зона. След окрупняването заради регистрацията, ще се направи ново разделяне, за да се отговори на нуждите на потенциалните инвеститори, които искат по-малки парцели. Отделните терени ще могат да бъдат продавани или отдавани под наем.


Ключови думи
Индустриален парк Ряховец Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати