Вторник, 29 Авг 2023
            
Горна Оряховица Общество

50 деца не достигат на училищата в Горна Оряховица, за да направят приема си за 1 клас

  30.05.2023 14:30
50 деца не достигат на училищата в Горна Оряховица, за да направят приема си за 1 клас

216 заявки за прием в I клас са подадени за петте горнооряховски училища, включени в електронната система за кандидатстване. Обявеният прием е за 270 първокласници, а най-потърпевши от недостига на деца са СУ „Вичо Грънчаров” и ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Кандидатстването за I клас става по електронен път в селища, където има повече от едно училище и от години такава е практиката в Горна Оряховица. Системата отвори в 10:00 часа на 9 май и затвори в 23:59 часа на 17 май. Класирането бе обявено на 26 май и предстои от 1 юни да започне записването в училищата, което трябва да приключи до 9 юни. Свободните места ще бъдат обявени на 13 юни, а на следващия ден системата отваря за второ класиране.

Още при първото е ясно, че всички желания ще бъдат удовлетворени. Проблемът е, че не достигат деца за всички заявени паралелки.

ОУ „Иван Вазов”, СУ „Георги Измирлиев” и ОУ „Св. Паисий Хилендарски” няма да имат проблеми с попълване на бройките. Каквото са заявили ще се заеме веднага, ако класираните деца се запишат. При първия кръг от кандидатстване в ОУ „Иван Вазов” са класирани 65 деца, в СУ „Георги Измирлиев” – 89, в ОУ „Св. Паисий Хилендарски” – 20. В Гимназията имат няколко свободни бройки, тъй като са заявили по-големи паралелки от стандарта 22 деца.

Другите две училища обаче ще трябва да се борят много, за да привлекат още първокласници и да направят по две паралелки, както искат. В момента в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” са класирани 23 бъдещи ученици, а в СУ „Вичо Грънчаров” са 21. Дори и за два маломерни класа им трябват още деца.

Второто класиране става по същия начин през сайта https://schoolgo.uslugi.io/. Системата ще отвори в 10 часа на 14 юни и ще затвори в 23:59 на 19 юни. Класирането ще бъде обявено на 21 юни. Свободните места след второто класиране ще бъдат обявени на 3 юли и след това директорите могат да записват направи, ако се появи кандидат, без да се минава през електронната система.

Набор 2016, който тази година трябва да влезе за първи път в класните стаи е малък, но още по-малък е набор 2017, тревожат се горнооряховските училища. В останалите селища на общината записването става директно в училищата. За някои ситуацията тази година отново ще е критична, но дали ще има училища без първокласници ще се разбере чак на 15 септември.


Ключови думи
1 клас Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати