Неделя, 27 Авг 2023
            
Горна Оряховица Общество

Тържествена заря-проверка с участието на части от НВУ отбеляза 147 години от Априлската епопея в Горна Оряховица

  28.05.2023 22:52
Тържествена заря-проверка с участието на части от НВУ отбеляза 147 години от Априлската епопея в Горна Оряховица

Денят за почит към Македончето и загиналите за свободата на България в Горна Оряховица завърши с военен ритуал, в който участваха представителен оркестър и части от НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново, както и ученическият гвардейски отряд на СУ „Вичо Грънчаров“.

Спазена бе традиция от началото на XX век, според която някой от клуба по борба увенчава с венец бюста на Македончето. Тази година тази чест имаше Емил Ангелов – бронзов медалист от Държавното за юноши. Съотборниците му обвиха с гирлянд паметника, пред който бяха поставени венци от името на кмета инж. Добромир Добрев, председателя на ОбС Даниел Костадинов, народните представители Димитър Николов и Румен Христов, началника на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, партии, неправителствени организации, съюзи и др. Гост на ритуала беше и боксовата легенда Кубрат Пулев, както и делегациите на градовете-партньори на Горна Оряховица от Германия, Румъния, Унгария и Украйна.

Проверката на представителните части на НВУ бе командвана от майор Ивелин Тодоров и приета от бригаден генерал Иван Маламов. В словото си кметът инж. Добромир Добрев напомни, че горнооряховчани носят в кръвта си гените на будни, горди и свободолюбиви предци. Дълг на техните наследници днес е да не отстъпват от примера на възрожденците.

Проверката по роти завърши с минута за почит и химна, изпълнен от курсантите. Заря сложи край на ритуала.


Ключови думи
тържествена заря-проверка Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати