Сряда, 23 Авг 2023
            
Горна Оряховица Общество

Летният театър се оказа малък за обичащите българския фолклор

  23.05.2023 22:49
Летният театър се оказа малък за обичащите българския фолклор

Втората вечер от тържественото откриване на обновения Летен театър не отстъпи на първата по емоции и многолюдност. Веселин Маринов и талантите от вокалните школи на Горна Оряховица вдигнаха високо летвата снощи, но местните фолклорни формации и ансамбъл „Българе“ отговориха подобаващо и се оказа, че театърът с над 1800 седящи места е малък за всички, обичащи народните песни и танци.

Първи на сцената излязоха хор и оркестър на ФА „Сидер войвода“ към НЧ „Напредък 1869“. Последва ги вокална група „Герана“ към Центъра за личностно развитие. След това се развихриха домакините и близо час на сцената се редуваха всички формации на НЧ „Братя Грънчарови 2002“.

„За двете вечери сме поканили две емблеми на българската култура – Веселин Маринов и ансамбъл „Българе“. Но тези деца, които пяха и танцуваха преди тях, осмислят нашия труд. В Горна Оряховица има много таланти и ние се опитваме да им създадем условия. Искаме те да останат в нашия град и да продължат да ни радват“, каза кметът инж. Добромир Добрев преди да представи гост-звездата тази вечер -  Национален ансамбъл „Българе“ с най-новия му спектакъл „Осмото чудо“.

„Истински съм впечатлен от това, което сте направили. Обиколили сме цяла България и вероятно само Варна може да се похвали с подобно съоръжение. Сигурен съм, че с този Летен театър Горна Оряховица ще стане културен център на Централна северна България“, каза ръководителят на ансамбъла Христо Димитров. И добави традиционното пожелание на „Българе“ към всички горнооряховчани - родопско дълголетие, македонска вяра и упоритост, шопско самочувствие и чувство за хумор, северняшка предприемчивост, добружанско трудолюбие и тракийско благополучие.

„Осмото чудо“ всъщност са българските ритми. Спектакълът е смесица от кино, танци и песни. Бен Крос като Джеймс Баучер пътува в „Ориент експрес“ през 1920 г. заедно с Бела Барток (в ролята Евгени Будинов). Посветилият 30 години от живота си на България журналист от „Таймс“ разказва на унгарския композитор за българските неравноделни размери, а танцьорите и певците на „Българе“ илюстрират този разказ на сцената.


Ключови думи
Летен театър Българе Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати