Понеделник, 21 Авг 2023
            
Горна Оряховица Общество

След церемонията по откриване председателят на НЧ „Братя Грънчарови” Иван Иванов получи ключовете за обновения Летен театър

  22.05.2023 12:33
След церемонията по откриване председателят на НЧ „Братя Грънчарови” Иван Иванов получи ключовете за обновения Летен театър

Точно две години след първата копка бе прерязана и лентата на обновения Летен театър в Горна Оряховица. В церемонията участваха почти всички замесени – проектанти, строители, надзор, общински служители, самодейците от НЧ „Братя Грънчарови 2002”.

Отец Антоний отслужи водосвет и благослови новата сграда с пожеланието тя да даде стимул за развитието на културата в Горна Оряховица.

Това е последният обект от инвестиционната програма на Общината за програмен период 2014-2020. Преди осем години, когато подготвяхме тази програма, много хора се съмняваха, казваха, че е прекалено амбициозна, че няма да намерим финансиране за всички обекти. Днес откриваме последния обект и първо искам да благодаря на общинските служители, които не се огънаха и въпреки многото трудности, обвиненията, натиска успяха да доведат до успешен край всичко, което сме планирали. В момента се работи по приоритетите за следващия програмен период и се надявам, че програмата ни ще бъде още по-амбициозна. Защото Горна Оряховица е кауза, тези деца тук са нашата кауза. Искаме да направим града ни такъв, че те да се гордеят с него. Искаме да им създадем условия да се развиват в родното си място. Това, което сега получавате, деца, е за вас. Пазете го и бъдете горди горнооряховчани, каза кметът инж. Добромир Добрев.

Преди 20 години, когато основахме читалището, не съм си и помислял, че ще дойде ден, в който ще казвам само „благодаря, благодаря, благодаря”. Но ето, че дойде този и ден и аз благодаря на всички ви, че имаме това бижу, обърна се поименно председателят на НЧ „Братя Грънчарови” Иван Иванов към кмета, общинарите, строителите. Благодаря и на вас, прекрасни мой, че запазихте през тези две години нашето изкуство и още утре ще покажем, че сме станали по-добри, поклони се Иванов и на своите самодейци.

След прерязването на лентата и традиционното менче с вода, собственикът на строителната фирма „Енал строй” инж. Емил Кълчишков връчи официално и ключа за сградата на Иван Иванов. След това гостите на церемонията имаха възможността да разгледат обновения Летен театър.

Общата стойност на строителните работи възлезе на 4 676 322,66 лв. От тях 2 700 647 са безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за социално развитие, 476 584 лв. е националното съфинансиране, 401 059 е финансов инструмент, а 1 098 030 лв. е съфинансиране от Община Горна Оряховица.

Изпълнител на обекта е „Енел строй” ЕООД – Горна Оряховица. Проектант и авторски надзор – Обединение ДЗЗД Горна Оряховица 2015-2020 – София. Строителен надзор – Канстракшън Супервижън сървисис ЕООД – София. Доставка и монтаж на обзавеждането на читалищната сграда и амфитеатъра – Профи трейд ЕООД – София, доставка и монтаж на оборудване и озвучителната система на лятната сцена – С&С Инженеринг ЕООД – София.

Докато гостите разглеждаха новата придобивка на сцената вече се монтира оборудването за първия голям концерт на новата сцена. Тази вечер от 19 часа започват таланти от местните вокални школи, а след тях е първата гост-звезда Веселин Маринов. Влизането в амфитеатъра започва от 18 часа.

Утре, 23 май, за първи път на новата си сцена ще играят и самодейците на НЧ „Братя Грънчарови 2002”. Веднага след тях е ансамбъл „Българе”.


Ключови думи
Летен театър откриване
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати