Вторник, 10 Авг 2021
            
Горна Оряховица Общество

Направиха първата копка за големия ремонт на Летния театър в Горна Оряховица

  10.05.2021 11:50
Направиха първата копка за големия ремонт на Летния театър в Горна Оряховица

Официална церемония за първа копка сложи началото на мащабното обновяване на НЧ „Братя Грънчарови – 2002” или Летния театър на Горна Оряховица.

Това е последният проект от Инвестиционната програма на Общината за период 2014 – 2020. В същото време това е проект, който свързва двата програмни периода. По него работим по нов начин – чрез финансов механизъм, който ще се прилага за проектите, разработвани през следващия период. Имаме едно огромно богатство като Летния театър, който е може би най-големия в областта с 2000 седящи места. Надяваме се след ремонтна да доразвием дейността и да го превърнем в културен център с национална значимост. В същото време ще създадем условия за самодейците на НЧ „Братя Грънчарови” и ще дадем възможност читалището да се самоиздържа с допълнителните дейности, които ще се предлагат, обясни кметът инж. Добромир Добрев, след като даде старт на проекта.

Борим се 4 години за осъществяването на тази идея и се надяваме, че следващия фестивал „Раховче” догодина ще организираме в новата сграда. След края на ремонта ще имаме условия за самодейците, за които сме мечтали, покрита сцена и ново осветително и озвучително оборудване, които ще привличат изпълнители с национална значимост, както и възможности за допълнителна търговска дейност, която ще подпомага дейността на Читалището, коментира председателят на НЧ „Братя Грънчарови” Иван Иванов.

Създадена е организация всички – над 250 самодейци, да продължат репетиции по време на ремонта. Срокът за строително-ремонтните дейности е 8 месеца, но изпълнителят – горнооряховската фирма „Енел строй”, се надява да приключи до края на годината, стига времето да е благосклонно и да не поднесе някоя ранна зима.

Като горнооряховчани сме амбицирани да направим сграда, с която и ние, и градът ни да се гордее. За нас това е голямо предизвикателство и ще вложим всички усилия, за да се получи наистина впечатляващ резултат. Сигурно ще има много трудности, защото обектът е сложен, но вече сме установили добър синхрон с проектантите, екипа на проекта и ръководството на Общината, така че съм сигурен, че ще се справим, коментира шефът на фирмата Емил Кълчишков.

Модернизацията предвижда цялостна реконструкция на сградата и откритата сцена на културната институция.

В амфитеатъра ще има 1860 седящи места и още 20 – за хора със затруднено придвижване.

Сцената ще бъде покрита , което ще позволява използването й и при неблагоприятни атмосферни условия.

В проекта са предвидени и енергоспестяващи мерки – изолация на външните стени, покрива, подмяна на дограмата и на осветителните тела. Ще се обнови и оборудването - сградата ще разполага с най-модерна озвучителна техника, както и обновено осветление. Ще се подмени и настилката на амфитеатъра.С ремонта на читалището и на летния театър напълно приключва благоустрояването на района.

Проектът е за близо 3 300 000лв., с което ще се подобрят условията за творческите състави и ще се разшири културния календар на града.

Проектът ще даде възможност за генериране на приходи от повече дейности и посещения, като се разгърне потенциала на читалището. Сградата ще отговаря на всички съвременни изисквания на публиката, културните дейци и бизнеса.


Ключови думи
Летен театър НЧ "Братя Грънчарови - 2002" ремонт
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати