Четвъртък, 29 Юли 2021
            
Горна Оряховица Други

Ремонтът на Летния театър в Горна Оряховица започва на 10 май

  28.04.2021 14:36
Ремонтът на Летния театър в Горна Оряховица започва на 10 май

На 10 май ще бъде направена първата копка от ремонта на сградата на НЧ „Братя Грънчарови 2002“ в Горна Оряховица. Ремонтът е в рамките на проекта „Обновяване и модернизация на културна инфраструктура гр. Горна Оряховица, за обект „Реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност, включително обзавеждане и оборудване на сградата на НЧ „Братя Грънчарови-2002“.
От няколко източника ще бъде финансиран ремонтът. Общата стойност на проекта е 3 280 000 лв., като 2 351 580 лв. е безвъзмездната помощ от Европейския фонд за регионално развитие, 414 985 лв. е националното финансиране, 426 589 лв. са от финансов инструмент, а 86 900 лв. е съфинансирането от Община Горна Оряховица.
Разбивката направи на специална среща с медиите днес зам.-кметът на Горна Оряховица Николай Георгиев, колегата му инж. Деница Коева и екипът, който реализира проекта за ремонт на Читалището.  
Финансовият инструмент е вид нисколихвен кредит. Част от СМР ще бъдат финансирани от  „Регионален фонд за градско развитие“ АД и „Банка ДСК“ АД. Заемният ресурс от 426 589 лв. се разпределя както следва:  251 688 лв. от „Регионален фонд за градско развитие“ АД и 174 901 лв. банков кредит. Погасяването на дълга ще се извърши с получените приходи от дейността на читалището, реализирани след извършване на строително-монтажните дейности и разрешение за ползване на обекта.
ЕС изисква този вид проекти да носят доходи, т. е. Читалището ще трябва да реализира приходи. Сградата ще бъде ремонтирана така, че да позволява това. След погасяването на кредита Читалището ще може да функционира самостоятелно – печалбите ще остават за него и така ще може да развива по-мащабна дейност, обясни Николай Георгиев.
Обекти, които да бъдат отдавани под наем, зали, в които срещу заплащане ще се развиват различни дейности са обекти, които ще бъдат изградени в рамките на проекта.
От южната страна ще бъдат изградени две нови постройки, които ще бъдат отдавани под наем, а от северозападната ще има заведение. То или ще бъде отдавано под наем, или ще се стопанисва от Читалището. И в двата случая приходите ще са за Читалището.
Най-големият приход обаче се очаква от амфитеатъра, който е с 2 хил. седящи места. Оркестрината ще бъде покрита и по този начин ще се разшири сцената, обясни Георгиев. Покрита ще бъде и самата сцена, което ще позволява провежданвето на събития и при лошо време.
Историята на сградата припомни ръководителят на проекта инж. Искра Суванджиева. Основната сграда е построена през 1977 г. за Летен театър, а не за читалище. НЧ „Братя Грънчарови-2002“ е създадено през 2002 г. от участниците във Фолклорна компания „Сидер войвода“, които имат ново виждане за управление и разпространение на културата. Въпреки че отново е избрана формата „читалище“, дейностите са поставени на една нова плоскост, съобразена с изискванията на съвремието.
Читалището се помещава в сградата на Летния театър в града. Разполага също със зимен салон с капацитет до 180 души. Упражнява активна дейност, притежава инициативност и съвременен поглед за разпространението и реализирането на културата. Към момента около 250 души, от които 120 деца, са ангажирани в петте формации в Читалището. Най-дълголетната е ФК „Сидер войвода“. Докато тече ремонтът, репетициите ще се провеждат в Зала 1 на Общината.
Благодарим на Общината, че ни дава възможност да работим и по време на ремонта, каза председатеят на НЧ „Братя Грънчарови 2002“ Иван Иванов.
За подобряване на енергийната ефективност на сградата, проектът предвижда топлоизолиране на всички външни стени, подмяна на дограмата с PVC, на ел. инсталацията, топлинно изолиране на покрива, направа на нова отоплителна инсталация, изграждане на инсталация за битово горещо водоснабдяване. Всички вътрешни помещения и покривът ще бъдат ремонтирани, а откритата сцена ще бъде покрита. Изграждат се нова климатична и вентилационна инсталации, подменя се старата и се изгражда нова ВиК инсталация, нова пожароизвестителна система. В сградата ще бъде изграден асансьор за хората в неравностойно положение.
Ново оборудване и обзавеждане на всички зали, ново сценично осветление също са част от проекта. Той включва още ремонт на амфитеатъра, където ще бъде подменена настилката, ще се монтират нови седалки, озвучителна система, осветление. Предвижда се и разчистване на терена наоколо и облагородяването му, обясни в подробности инж. Суванджиева. Обновената и модернизирана сграда на НЧ „Братя Грънчарови-2002“ ще повлияе положително върху облика на градската среда  и ще допринесе за един  по-красив,  привлекателен и конкурентоспособен град, обобщи ръководителят на проекта.
Надяваме се, че проектът ще приключи успешно. С него около Летния театър ще се оформи завършена зона – ремонтиран стадион, ремонтирана зала, ремонтиран парк, ремонтирани улици, каза още Николай Георгиев.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
ремонт НЧ "Братя Грънчарови 2002" Летен театър Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати