Понеделник, 19 Юли 2021
            
Горна Оряховица Други

ОУ „Иван Вазов“ в Горна Оряховица празнува

  20.04.2021 12:23
ОУ „Иван Вазов“ в Горна Оряховица празнува

Има нещо величествено в благородното дело да основеш училище, да създадеш традиция и да я предадеш на поколенията.
С тези думи започна празникът на ОУ „Иван Вазов“ в Горна Оряховица. От 64 г. насам с това име то е част от историята на града с просветителската си дейност и отворените врати за четмо и писмо. ОУ „Иван Вазов“ е наследник на девическо училище, създадено през 1872 г.

Заради извънредната обстановка, празничната програма се проведе онлайн. На място, за да поздрави учениците и екипа, бе народният представител Димитър Николов. Специални обръщения към тях записаха кметът инж. Добромир Добрев и д-р Марта Николова – старши експерт по организация на средното образование към РУО на МОН – Велико Търново.
За мен е привилегия да мога да ви поздравя с празника. Празникът е усещане. Дълбоко се надявам, че догодина в присъствена обстановка ще отпразнуваме 150 г. училище и 65 г. ОУ „Иван Вазов“. Бъдете здрави, деца, почитайте, обичайте и уважавайте своите учители. Това, което можете да натрупате като знание в основното училище, по никакъв начин не може да бъде компенсирано по-късно. На учителите пожелавам здраве, енергия и професионална удовлетвореност, обърна се към всички Димитър Николов.

Вазов трябва да се чете, препрочита и изучава, допълни още той, и обогати библиотеката на училището с ново издание на „Софийски разкази“. Децата пък бяха подготвили за народния представител картина.


Всяка годишнина е символ. ОУ „Иван Вазов“ успя да се затвърди като институция. В дните на изпитания успявате да се справяте успешно и да поддържате жив огъня на знанието. Доказателство за това са успехите на учениците и техните преподаватели. Вярвам, че с гордост поддържате жив спомена за делото на патрона си. Пожелавам ви здраве и още много успехи, каза и инж. Добромир Добрев.

Все така всеотдайни да бъдат пожела и д-р Марта Николова, припомняйки думите на Вазов, че бъдещето на един народ зависи от неговите училища.
Емоционален в приветствието си бе директорът на ОУ „Иван Вазов“ Иван Момъков. Разбира се, започна с постиженията през годината – призови места на възпитаници на ОУ „Иван Вазов“ от олимпиади и състезания, националните победители в тазгодишното издание на националния конкурс за STEM науки в България също са от горнооряховоското училище, завършен първи етап от реконструкцията на училищния двор.
Успехите на децата показват, че и учителите им се справят с предизвикателствата по възможно най-достоен начин. Вярвам, че успехите ще се множат. Благодаря. Благодаря и на нашите служители, които полагат свръхусилия нашето училище да отговаря на всички стандарти. Традициите, настоящето и бъдещето ни задължават да бъдем Първо основно училище „Иван Вазов“, каза Иван Момъков.

Празникът продължава в 13 ч. с първата Национална училищна конференция „Живописна България през погледа на Иван Вазов“. Целта на тази конференция е изграждане на общност от училища и институции с патрон Иван Вазов и устойчиво взаимодействие и сътрудничество между ученици и учители от цялата страна. Учениците ще имат поле за изява на творческия си потенциал, а учителите ще споделят добри практики от преподавателската си дейност. Форумът ще се проведе в два последователни дни.


Ключови думи
Горна Оряховица ОУ Иван Вазов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати