Вторник, 22 Юни 2021
            
Горна Оряховица Общество

Ученици на ОУ „Иван Вазов” превърнаха отпадъци в изкуство в седмица, посветена на рециклирането и за по-чиста България

  22.03.2021 16:22
Ученици на ОУ „Иван Вазов” превърнаха отпадъци в изкуство в седмица, посветена на рециклирането и за по-чиста България

С много и разнообразни дейности ОУ „Иван Вазов“ изпълни седмицата от 15 до 21 март, за да отбележи Световния ден на рециклирането. Така горнооряховското училище откликна на инициативата на Сдружение „БГ Бъди активен“ и неговите дейности по проекта „Партньорство за красива и чиста България” - част от дългосрочната програма „Място България”.

В ОУ „Иван Вазов” се обучават 545 ученика на възраст от 5 до 14 години и всички те взеха участие в дейности, посветени на рециклирането и използването на отпадъчните материали.

За учениците от начален етап се организираха  работилници за рециклиране и арт-инициативи, чиято цел е да се възпитат граждани, които искат да живеят в по-чиста България.

„Голямата бъркотия от капачки“ – така започна работата на децата в подготвителна група. Децата използваха капачки от пластмасови бутилки и сътвориха прекрасни мозайки. Дейностите посветени на международния ден на рециклирането в подготвителната група продължиха с „Пролет, така очаквана и желана“ – пано изработено с материали от отпадъци дарени от печатница „Колорит прес“.

Първокласниците се включиха в инициативата „Знам как и мога да рециклирам“. Сръчните ръчички на малчуганите изработиха пролетно дърво, цветчета от пластмасови бутилки и листа от найлонови торбички, слънце и облаци от отпадъчни материали. Участваха във екологични викторини, където демонстрираха как се събират разделно отпадъците. В часовете по занимания по интереси изработиха кошница с цветя от листи, които вече не са им необходими. Малките ученици вече знаят, какво е значението на думата „рециклирам“ и го прилагат на практика!

Нов живот, форма, разцвет за пъстрите найлонови торбички, които ни послужиха  в бита вчера, а  днес вече имат  друго - естетическо  предназначение. Учениците от трите втори класа изработиха невероятни  пана от найлонови торбички Вдъхновени от творчеството с отпадъци учениците си направиха модно ревю от рециклирани материали..

Третокласниците се изявиха като добри архитекти, като сътвориха от картон „Къщата на моите мечти“. В часовете за занимания по интереси изработиха къщи от картон.Учениците посветиха седмицата на дейности  относно опазването на природата около нас. Третокласници показаха знания по български език и сътвориха съчинения на тема  „Да почистим света“.„Когато торбичките са непотребни, ние откриваме ново приложение и се забавляваме с креативните си идеи“ – споделят третокласниците.

През седмицата посветена на международния ден на рециклирането четвъртокласниците, посветиха своите уроци по човек и природа, за да осъзнаят важността да се взимат използвани материали за създаването на нов продукт. Използвайки креативните си умове и натрупани знания  малките им ръчички вдъхнаха нов живот на вече използвани предмети. Четвъртокласниците спретнаха в класните си стаи „работилница за рециклиране“, които декорираха с веселата пролетна аранжировка.

Шестокласничките Ванеса Илиева и Ана-Мария Мамучевска премениха своята приятелка Мадам Фифи и я разходиха в училище. С пролетен  ентусиазъм претвориха своето дизайнерско виждане и облякоха модела си с предизвикателен тоалет от рециклирани материали.

Представени бяха презентации на ученици свързани с възможностите и необходимостта от  рециклиране.

Виртуалната изложба с предмети от рециклирани материали, направени от учениците, може да се види в Youtube канала на училището.

 


Ключови думи
ОУ Иван Вазов рециклиране
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати