Вторник, 28 Дек 2021
            
Горна Оряховица Спорт

74 големи събития организира Горна Оряховица като Европейски град на спорта

  06.03.2021 07:15
74 големи събития организира Горна Оряховица като Европейски град на спорта

74 събития са включени в спортния календар на Горна Оряховица за 2021 г. 19 от тях са включени в държавния спортен календар – градът е използван от много федерации за провеждане на държавни турнири и първенства, заради средищното си положение и добрата спортна база. Тази година обаче спортният календар ще акцентира върху масовия спорт и привличането на цели семейства и хора от всички възрасти към активен начин на живот. Поводът, разбира се, е голямото признание, което Горна Оряховица получи с включването й в семейството на европейските градове на спорта за 2021 г. Програмата, в която участват всички спортни клубове и много партньори от неправителствения сектор, включва както традиционни, така и съвсем нови за Горна Оряховица спортни прояви. Сред утвърдените събития, които се организират всяка година, са лекоатлетическата щафета в чест на празника на града, турнирът по борба в памет на Хари Стоев, турнирът по футбол в памет на Димитър Кушев, хандбалният турнир „Георги Божиков”, турнирът по борба „Никола Петров”, семейният спортен празник „Фамилатлон”, кросът в памет на Димитър Велиславов – Мики и Иван Димитров.
Новите неща в програмата са много повече, а някои от тях ще се случат за първи път не само в града, но и в региона.
В разработването на спортния календар участваха много хора и съм много доволен, че успяхме да увлечем енергията на спортните клубове, на младите горнооряховчани и на общинските служители, за да подготвим една наистина много амбициозна програма, коментира зам. кметът Стефчо Алипиев, в чийто ресор е спортът.
Работата по спортния календар е започнала със срещи с всички клубове – близо 30 в Горна Оряховица, с треньори, президенти, състезатели. Всички те са били помолени да дадат своите предложения и идеи, както и да участват в реализацията им. Основен партньор е и Младежкият парламент, който вече има много опит в организирането на нестандартни събития. По тяхна идея се организира популярният семеен празник „Фамилатлон”.
Благодаря на младите хора от Горнооряховския младежки парламент, защото те дадоха много свежи идеи. Каквото и да си говорим, младите са креативни и смели в мечтите си. По тяхно предложение започнахме да организираме срещите от поредицата „Цената на успеха”, в които ще гостуват големи спортисти. Първият гост беше плувецът рекордьор Цанко Цанков, очакват ни нови срещи с вдъхновяващи спортисти, каза още Стефчо Алипиев.
Другият основен партньор, разбира се, е ОП „Младежки дейности, спортни имоти и прояви”. Макар и повечето събития от спортния календар да са планирани на открито, та дори и COVID ограниченията да не могат да им попречат, спортната зала и общинското дружество, което стопанисва базата, са големият двигател на дейностите по календара. В лицето на директора на общинското предприятие Петя Богданова имам сигурен партньор, който има много опит и винаги намира решение, дори в трудни моменти, признава Стефчо Алипие.
Всъщност за кратко време покрай включването в проекта „Европейски град на спорта” се създава екип от съмишленици, които дават основата на една изключително богата и интересна спортна година в Горна Оряховица. Защото Европейски град на спорта не е някаква титла, а е изискване да се направи така, че възможно най-много хора да бъдат приобщени към спортния дух.
Целта ни беше да направим такива събития, които да не са насочени към големи спортни постижения, за тях са първенствата от държавния календар, а да приобщим колкото се може повече хора от всички възрасти. Предвидили сме неща за най-малките и за много възрастните, а най-много сме обърнали внимание на такива активности, в които могат да участват цели семейства. Идеята е колкото се може повече хората да са навън, да спортуват, да се забавляват, да се отърсят от проблемите. Мисля, че това ни е много нужно след годината, прекарана в ограничения заради коронавируса, казва Стефчо Алипиев.
Началото на спортния календар е за държавните първенства и състезания от държавния спортен календар, но още в ранна пролет започват и интересните нови събития, повечето от които са на открито. През април предстои детски риболовен турнир на Янтра и „Летяща работилница” за изработване на хвърчила, както и „Да танцуваме заедно” – танци на открито за цялото семейство в Детския кът.
Заедно със Спортен център „Блуминг” се подготвя зумба фестивал, както и тренировки на открито по фитнес, йога, табата и т. нат.
През май се планира едно от новите събития, които за първи път ще се организират в града – „Намери ключа на Горна Оряховица”, което е направено на базата на спортното ориентиране, но с много забавни елементи. В края на май на поляната пред хижа „Божур” се предвиждат народни борби за всички възрасти и демонстративни срещи по канадска борба. ДГ „Елена Грънчарова” пък е в основата за организиране на Детска спартакиада – спортен празник за децата от подготвителните групи на детските градини и училищата.
През юни се планират демонстративни боксови двубои на площад „Георги Измирлиев”, като рингът ще е достъпен за всички желаещи, които искат да вдигнат адреналина срещу истински боксьори.
Състезание и демонстрации на ракето- и авиомодели ще има на тренировъчното игрище над стадиона. Площадът пък ще е арена на „Фемили стрийтбол” – национално семейно състезание по стрийтбол.
Към края на лятото се планира първото издание на скаутски лагер „Ряховец 2021”. Децата ще имат възможност за живот сред природата, за да научат някои от основните скаутски умения.
През септември са Детските европейски игри в парк „Никола Панайотов” за деца от детските градини.
Нещо, което за първи път се прави, е Детски олимпийски игри на побратимените градове. Идеята е да се поканят детски отбори от градовете партньори на Горна Оряховица, които да се състезават в различни спортове. В момента се уточнява форматът и е пратено запитване до побратимените градове кои са удачните спортове, в които биха могли да участват.
Предвидени са много пешеходни и велопоходи, състезания по всякакви спортове, както и много демонстрации. Опитали сме се да предложим всякакви възможности, за да се намери поне един повод всеки да излезе и да се включи в някое занимание на открито. Повечето ни събития са на площада, в парковете и, разбира се, много са на „Божур поляна”. Имаме такова огромно богатство, каквото е „Божур” и се опитваме да го използваме максимално. Стремели сме се да бъде разнообразно, да бъде достъпно и да бъде забавно. Целта ни не е да постигаме шампионски резултати, а да се движим, да сме заедно и да се забавляваме, за да сме здрави и активни, обяснява Стефчо Алипиев.
Програмата е обезпечена със 110 000 лева, гласувани от общинските съветници в Бюджет 2021. Спортните клубове и другите партньори участват безвъзмездно, единствено с желанието да направят спорта още по-популярен, а активния живот по-привлекателен за всички горнооряховчани.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Горна Оряховица Европейски град на спорта Стефчо Алипиев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати