Понеделник, 22 Мар 2021
            
Горна Оряховица Други

Ремонтът на Градската градина в Горна Оряховица започна

  21.12.2020 11:51
Ремонтът на Градската градина в Горна Оряховица започна

С церемония „Първа копка“ започна ремонтът на парк „Градска градина“ в Горна Оряховица.

Той ще бъде извършен по проект „По-добра паркова среда в гр. Горна Оряховица“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. Проектът е финансиран по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014 - 2020“ на оперативната програма. Договорът бе сключен на 9 юли т. г. между МРРБ и Община Горна Оряховица в качеството й на бенефициент.


Общата стойност на проекта е 1 473 685, 56 лв., 85% от които са безвъзмездна помощ от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите 221 052, 83 лв. са национално съфинансиране.
Този парк е един от най-старите в града. Важно за всички е да бъде ремонтиран. В проекта е заложено запазването на дървета и ландшафт, както направихме в парк „Детки кът“, припомни кметът инж. Добромир Добрев. Смятам, че с края на проекта ще се получи едно бижу в центъра на града, каза още инж. Добрев.


Харк „Градска градина“ е разположен на 30, 47 дка, от които 21, 86 дка са зелени площи. Обособени са три зони – алейна мрежа, за тихи игри и занимания в южната част и за активен отдих. Третата зона ще заема северната, западната и югоизточната части на пара. Там ще бъдат изградени 3 детски площадки, площадка с фитнес уреди, игрище за тенис на корт и комбинирано игрище.
Предвижда се и изграждането на автоматична поливна система. За осигуряването на водата ще бъдат изградени два резервоара. Към тях ще се отведат дъждовните води от алеите, както и част от водата на фонтанките.
Новопроектираната растителност е от видове с изявени декоративни качества. Запазено е мястото на двата фонтана, които ще бъдат осъвременени. Край фонтаните ще има места за отдих, тихи игри и занимания. Предвижда се също ново парково осветление, както и осветление за тенис корта и комбинираното игрище. Ще се изгради видеонаблюдение.


Срокът за изпъленние на проекта е 30 месеца, считано от 9 юли 2020 г. Изпълнител на обекта е „ДЖАМБО 33“ – Велико Търново, авторският надзор ще упражнява „Обединение ДЗЗД Горна Оряховица 2015 – 2020“ – София, за одита е избрано „Акаунт Консулт“ ЕООД – Велико Търново.
Основната цел на проекта е да се подобри качеството на живот, привлекателността и конкурентоспособността на зоната и града като цяло. Проектът си поставя и специфични цели – облагородяване на физическата среда в парка, осигуряване на равен достъп на хора в неравностойно положение, насърчаване на социалното включване на такива хора, повишаване безопасността и сигурността на жители и гости на Горна Оряховица, които посещават или преминават през парка, подобряване на екологичната среда.  


Ключови думи
ремонт Градска градина инж. Добромир Добрев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати