Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Ремонтът на НЧ „Братя Грънчарови” в Горна Оряховица се забави заради ново проектиране

  15.05.2022 06:53
Ремонтът на НЧ „Братя Грънчарови” в Горна Оряховица се забави заради ново проектиране

Преправянето на стари сгради винаги е по-трудно и по-скъпо от изграждането на нови. Поредният пример е ремонтът на НЧ „Братя Грънчарови”, който няма да приключи до септември, каквито бяха първоначалните планове. И ще е голям успех, ако завърши до края на годината. По същия начин се забави строителството на Кризисния център, което започна на 23 декември 2020 г. и приключва едва сега. За нуждите на центъра се ремонтира част от изоставената база на СУПЦ. Преобразяването е пълно, гледайки днес готовата сграда, но докато се стигне до тук строителите трябваше да решават доста непредвидени предизвикателства. Първоначалният проект се наложи да се преправя в движение и в крайна сметка това отне няколко допълнителни месеца към строителството.

Долу-горе това се случва и с Летния театър, където неочакваните проблеми са и доста повече заради по-големия обем на работа. Ремонтът започна на 19 май 2021 г. и първоначалният срок на изпълнение бе 235 календарни дни. Само че още миналото лято се оказа, че проектът трябва да се преправя и реално строителството бе замразено. Наложи се ново проектиране за конструкцията на покритието на сцената, наложи се изместване на асансьора и промени в конструкцията на асансьорната шахта и др. Активното строителство бе възобновено едва преди няколко седмици. Това пък наложи и удължаване на кредита, който Общината ползва за финансиране на строителните работи. Парите ще бъдат възстановени след края на проекта. Засега плановете са до края на 2022 г. да се приключи със строително-монтажните работи, но и този срок е малко условен.

Всички тези проблеми нямаше да ги има, ако се строеше на гола поляна. Реално от старата сграда на НЧ „Братя Грънчарови” е останала само част от фасадата и май щеше да е много по-лесно да се събори напълно и да се започне на чисто. Само че проектите са все за ремонти и енергийна ефективност на стари сгради, а не за строеж на нови.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Летен театър НЧ Братя Грънчарови 2002
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати