Неделя, 27 Авг 2023
            
Горна Оряховица Общество

С венци и цветя горнооряховчани почетоха паметта на Македончето и възрожденците

  28.05.2023 12:23
С венци и цветя горнооряховчани почетоха паметта на Македончето и възрожденците

28 май е ден за поклонение в Горна Оряховица и по традиция започва с венци и цветя пред паметниците на загиналите за свобода. На този ден преди 147 години е обесен Георги Измирлиев – Македончето. Почти веднага той става един от символите на града. На мястото на бесилото му на 18 октомври 1891 година е положен основният камък за паметника, който е дело на скулптора Марин Василев. През 1893 е построен пиедестал на паметника, а през 1909 година е направен бюстът. Паметникът е тържествено осветен на 6 септември 1910 г. През 2000 година Георги Измирлиев е обявен посмъртно за почетен гражданин на Горна Оряховица.

По традиция на този ден се поднасят цветя пред паметниците на Христо Ботев, възрожденците от фамилия Грънчарови – Елена, Вичо и Сидер, паметни знак на загиналите. И тази година в поклонението се включи общинското ръководство – кметът, председателят на ОбС, зам. кметове, служители на администрацията, представители на Историческия музей, Общинската библиотека, политически партии и неправителствени организации и съюзи. Кратко слово за ролята на възрожденците и нашия дълг да се опитаме да бъдем на висотата на техния подвиг произнесе д-р Искра Николова.

Вечерта ще има тържествена заря-проверка пред паметника на Македончето. В ритуала ще участват части от НВУ „Васил Левски”. Началото е от 21 часа, като за времето на церемонията ще е спряно движението през центъра.


Ключови думи
Македончето Ден за почит Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати