Събота, 27 Май 2023
            
Велико Търново Други

В НВУ дискутират хибридните атаки и рисковете за сигурността

  21.02.2023 15:11
В НВУ дискутират хибридните атаки и рисковете за сигурността

Кръгла маса на тема „Хибридните рискове за сигурността. Хибридните атаки срещу демократичните държави и необходимостта от изграждане на устойчиви общества“ се провежда в Националния военен университет „Васил Левски“. Началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов приветства участниците и гостите и откри срещата.

„През последните години демокрациите по света са изправени пред нарастващата заплаха от хибридни атаки. Тези атаки са предназначени да дестабилизират демокрациите и да подкопаят способността им да функционират ефективно. Една от ключовите характеристики на хибридните атаки е, че те размиват границата между мира и войната, което затруднява ефективния отговор на демокрациите. Хибридните атаки често включват комбинация от кибератаки, пропагандни и дезинформационни кампании, икономическа война и тайни операции и могат да бъдат насочени към широк спектър от критична инфраструктура, включително финансови системи, енергийни мрежи и комуникационни системи.

Затова е от съществено значение демокрациите да изградят устойчиви общества, които са по-способни да се защитават срещу тези заплахи и да се възстановяват бързо от всякакви разриви. За да постигнат това, демокрациите трябва да инвестират в набор от мерки, които повишават тяхната устойчивост, като например укрепване на критичната инфраструктура, подобряване на информационната сигурност, подобряване на икономическата устойчивост, укрепване на военните способности и способностите за сигурност, изграждане на социална устойчивост“, каза в словото си бригаден генерал Иван Маламов.

Зам.-кметът на Общината проф. Георги Камарашев, зам.-областният управител Станислав Николов, шефът на ДАНС Николай Исаев, Оливър Патън и Павлин Берински от Британското посолство и д-р Светослав Занев, председател на Софийски форум за сигурност и ръководител на програма „Киберсигурност и противодействие на новите предизвикателства пред сигурността“ уважиха откриването на форума.

В дискусията участват директорът на Софийски форум за сигурност и бивш заместник-министър на отбраната на Република България Йордан Божилов, доц. д-р Мила Серафимова, преподавател в катедра „Психология и лидерство“ на Военна академия „Г. С. Раковски“ и преподавател по ефективна комуникация в Училището на НАТО в Оберамергау, Камила Монктон, ръководител на секция „Стратегически комуникации“ и Камила Чапман, мениджър „Стратегически комуникации“ в Британското правителство.

Организатори на кръглата маса са НВУ „Васил Левски” и Софийски форум за сигурност и със съдействието на Британското посолство в България./ сн. НВУ "Васил Левски"


Ключови думи
хибридни атаки НВУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати