Събота, 06 Май 2023
            
Велико Търново Общество

Курсант-старши сержант Мирела Иванова организира и участва в благотворителни кампании

  04.02.2023 09:00
Курсант-старши сержант Мирела Иванова организира и участва в благотворителни кампании

Четвъртокурсничката в Националния военен университет „Васил Левски“ Мирела Иванова се включи в благотворителната акция в помощ на 43-годишна онкоболна жена от Дряново. Курсант-старши сержант Мирела Иванова, която преди няколко месеца създаде благотворителната организация „Клуб за бъдеще – Велико Търново“, участва в инициативата заедно със свои колеги и съмишленици. Младите хора са успели само за няколко часа да съберат част от най-необходимите хранителни продукти и вещи за Анета Сливнелиева, която живее с 15-годишната си дъщеря.

„Даниел Панайотов, който е студент във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, ме потърси с молба за помощ и съдействие. Каза, че видял поста на тази жена във Фейсбук, в който прочел, че тя моли хора, които са решили да изхвърлят старото си кухненско оборудване, да й го подарят. Призна ми, че със сърцето си почувствал, че думите й са искрени, а аз по същия начин, много интуитивно, реших, че мога да му се доверя“, разказва Мирела.

Затова, когато приключила със занятията и задълженията си във Военния университет, тя тръгнала за Дряново заедно с Даниел и още няколко съмишленици, за да видят от какво точно се нуждае жената.

„Останахме при нея доста дълго време, плакахме, прегръщахме се, докато я слушахме да разказва тежката си и много тъжна съдба. И очевидно тази история докосна много хора, защото за по-малко от ден успяхме да й набавим част от нужното кухненско оборудване, храна за поне две седмици, обувки, дрехи, козметика за ежедневната й хигиена, тоалетни принадлежности“, разказва Мирела.

Курсант-старши сержант Иванова, която е и младши командир в длъжност „Главен сержант на рота дубльор“, е инициаторът офицерите и курсантите в Националния военен университет „Васил Левски“ да участват редовно в кампанията „Капачки за бъдеще“. Вече три години тя предава събрани във Военния университет капачки и е категорична, че докато е курсант, ще продължава да го прави. Благодарение на своята сърцатост и активност, Мирела е получила предложение от организатора на кампанията Лазар Радков да създаде и оглави „Клуб за бъдеще – Велико Търново“.

„Такива клубове бяха създадени в доста градове в страната. Всъщност там, където има активни участници в кампанията. Идеята на Лазар Радков е, че по този начин и чрез клубовете, ще можем да помагаме и на регионално ниво. Така създадохме клуба, в който участват и курсанти, и цивилни хора. През този месец предстои да направим среща на клуба, за да приемем нови членове и да изберем следващите си каузи“, уточнява курсант-старши сержант Мирела Иванова.

„Помощ за Петропавловския манастир“ е била първата благотворителна кампания на клуба. Мирела и нейните приятели помогнали за зазимяването на манастира, окосили тревата, почистили района, прибрали и подредили дървата за огрев и дори построили една шатра в двора. „Оказа се, че в манастира има само една старша сестра, която просто не успява с всички грижи по него. Там живее и една монахиня, но тя е на повече от 90 години и няма как двете жени сами да се справят с толкова работа. Хареса ни тяхното отношение и ние сме решили да продължим да помагаме на обителта“, усмихва се Мирела.

За краткото съществуване на клуба, членовете му са успели да помогнат и на една млада майка от Бургас и на една незряща възрастна жена от Пловдив. „Работихме заедно с клубовете в тези два града и всъщност така разбрахме колко смисъл има в идеята на Лазар за създаването на мрежата от клубове в страната. Заедно събираме информация за всички хора, които поискат нашата помощ. Не се впускаме да помагаме, ако не са ни потърсили, освен това, за да не остават съмнения у даряващите, ние не даваме пари, а винаги превръщаме паричните дарения в продукти и вещи“, казва Мирела.

И понеже кампанията „Капачки за бъдеще“ е първата благотворителна кампания на Мирела, тя не иска да се отказва от нея. Заедно със своите колеги-съмишленици от Курсантския батальон, тя е успяла да подмени кутиите, в които се събират капачките. Освен това курсантите вече събират и кенчета, и пластмасови бутилки, които да предадат, когато кампанията „Капачки за бъдеще“ мине отново през Велико Търново./ сн. НВУ „Васил Левски“


Ключови думи
НВУ Капачки за бъдеще
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати