Неделя, 15 Яну 2023
            
Велико Търново Други

Курсанти от НВУ и реконструктори от България и Румъния повториха Нишката операция от 1944 г.

  16.10.2022 09:44
Курсанти от НВУ и реконструктори от България и Румъния повториха Нишката операция от 1944 г.

Курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ участваха във военноисторическа възстановка на Нишката операция от 1944 г. заедно с реконструктори от България и Румъния. Младите офицери бяха облечени с униформи – реплики от този период и въоръжени с оригинално бойно оръжие. Момчетата влязоха в битката с пехотни пушки „Манлихер N 95”, които са били на въоръжение през Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни война.

„Уважаеми участници, скъпи гости, добре дошли на учебния полигон на Националния военен университет „Васил Левски“. Ще наблюдаваме първата успешна операция за Българската армия във Втората световна война.

Военните действия, които ще се разгърнат пред очите ни, са се водили от 8 до 14 октомври 1944 г. В тях участва Втора българска армия под командването на генерал-майор Кирил Станчев. Предстои да видим как безстрашните български воини овладяват Ниш и напълно разгромяват частите на Вермахта. Тази битка остава в историята ни като една от най-успешните и знаменателни операции за военната ни наука“, каза зам.-началникът на НВУ „Васил Левски“ полк. Георги Крайнов, който даде начало на възстановката.

Преди участниците да се впуснат в разиграване на бойните действия от 1944 г., отец Петър отслужи заупокойна молитва.

Във възстановката участваха и оригинални машини от периода – тежко въоръжение, което са използвали и двете армии – и българската, и германската. Зрителите имаха шанса да видят и да се докоснат до командирските автомобили „Кугър” и „Феномен Гранит”, както и различни модели на мотори с кош. Може би най-голям интерес предизвика танкът Т-34, собственост на Националния военен университет.

Боб яхния и прясно изпечен хляб опитаха гостите на събитието. Войнишката кухня беше приготвена от курсанти от специализация „Материални средства, придвижване и транспорт”.

Битката се е състояла край Капъкуле и е финалът на Нишката операция. Въпреки че не е от най-популярните за широката общественост операции, това е една от големите битки на Българската армия във втората фаза на Втората световна война. И е кулминацията на усилията на Втора българска армия да завземе територията на Ниш и да подсигури напредването на антихитлеристката коалиция в Югославия.

Възстановката беше реализирана от Клуба за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“ с подкрепата на Министерството на отбраната и Националния военен университет „Васил Левски“.

Информация: Национален военен университет „Васил Левски”


Ключови думи
НВУ възстановка Нишка операция
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати