Четвъртък, 09 Мар 2023
            
Велико Търново Други

Курсанти от НВУ „Васил Левски“ бяха в Народното събрание и Министерството на отбраната

  08.12.2022 12:14
Курсанти от НВУ „Васил Левски“ бяха в Народното събрание и Министерството на отбраната

Курсанти от трите факултета на Националния военен университет „Васил Левски“ бяха на посещение в Народното събрание и в Министерството на отбраната. Визитата на бъдещите лейтенанти е традиционна и се провежда вече шест години в навечерието на 8 декември. Началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов води курсантите, част от които са младши командири. Заедно с тях бяха и тримата зам.-декани и командири на роти и батальони.

Курсантите имаха възможност да разгледат сградата на Народното събрание и да наблюдават за кратко заседанието на народните представители. В кулоарите на парламента те бяха поздравени от двама от великотърновските депутати - Людмила Илиева и Димитър Николов.

След това курсантите се срещнаха с членовете на Комисията по отбрана и срещата продължи повече от предвиденото. „Посещението на тези млади хора в Народното събрание и в Министерството на отбраната е инициатива на Военния университет и нейната цел е да запознаваме курсантите с всички важни институции в държавата. Убеден съм, че когато човек знае ценностите на своята родина и познава всички институции, които правят и изпълняват законите, това е мотивация той да изпълнява своите задължения“, каза началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов.

Председателят на комисията Христо Гаджев посрещна курсантите и техните преподаватели с думите: „За мен е изключителна чест да ви приветствам в Народното събрание и ще ви представя дейността на комисията, защото е важно да знаете каква е ролята ни в Парламента, като поддръжка на Въоръжените сили, контролен орган за разходите на отбраната и при общото планиране на политиката за отбрана“. И обясни на бъдещите лейтенанти какви са най-належащите задачи на комисията.

„От гледна точка на законодателство на нашето внимание са всички закони, свързани с отбраната. Има няколко предложения, които очакваме да бъдат внесени от МС и те са свързани с изготвянето на Фонд за подпомагане на отбраната, който да позволи средствата, които не са усвоени в дадена календарна година, да бъдат използвани в следваща. Така ще постигнем устойчивост на инвестициите и най-вече в честта за придобиване, ремонт и поддръжка на въоръжение и техника“, обясни  Гаджев.

Членовете на комисията и курсантите разговаряха за подобряването на материално-техническата база, за наличието на съвременно въоръжение и техника, за възможността при закупуването на нова техника, поне по един образец да идва във Военния университет, за да бъде ползван в обучението на курсантите. Участниците в срещата говориха за доброволния резерв, за необходимостта от това учениците в 11 и 12 клас да се срещат с военната професия навреме, за да имат мотивация след това да я избират. Най-дълго обаче продължи дискусията за статуса на курсантите и социалната им сигурност.

„Националният военен университет е разпознаваем в цяла Европа. Ние работим по няколко проекта по „Еразъм +“, което дава възможност на курсантите да пътуват, за да се обучават в Европейски военни университети, да участват в състезания и да печелят. Тези млади хора напълно заслужават да получат полагащото им се уважение от нас и от държавата. Истината е, че подготовката им е тежка и ние не правим компромиси с нея. Мотивацията младите хора да избират военната подготовка става все по-важна, затова е от ключово значение да бъде решен въпросът със статуса на курсантите. Борим се петте години във Военния университет да им бъде признат за стаж и да бъде уреден проблемът със здравните осигуровки. Такива те имат до 26 г., после, ако искат, могат да се самоосигуряват. Българската армия не ги изоставя, те ползват услугите на военните болници, но като всички български граждани, имат право да се лекуват където пожелаят. Само един пример ще ви дам - миналата година курсантка роди в деня на производството си и заради липсата на здравни осигуровки, тя не може да се възползва от майчинството си в момента“, призна бригаден генерал Маламов.

„Аз също съм възпитаник на военно училище и, когато завършвах, ни признаваха две години и два месеца първа категория и една година трета категория трудов стаж. Разбирам как е сега и ви предлагам следното - за да избегнем административните процедури и да общуваме по-свободно, изпратете ни вашите идеи и предложения на мейлите ни. Въпросите, които поставяте са важни, няма време да се бавим“, коментира и зам.-председателят на комисията Георги Георгиев.

Директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Стайко Прокопиев посрещна курсантите в Министерството на отбраната. Той и негови колеги разговаряха с бъдещите лейтенанти и се опитаха да отговорят на всичките им въпроси, включително и на този са техния неизяснен статус.

Курсантите получиха честта да влязат през официалния вход на Министерството на отбраната, през който влизат само министрите. Там те се засякоха и с министъра на отбраната Димитър Стоянов. След това се разходиха из министерството и научиха забележителната история на сградата. Преди да отпътуват за Велико Търново, курсантите посетиха и Военноисторическия музей.


Ключови думи
НВУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати