Петък, 24 Фев 2023
            
Велико Търново Други

НВУ „Васил Левски“ чества 144 г. от създаването си, дядо Григорий е новият Доктор хонорис кауза

  25.11.2022 14:28
НВУ „Васил Левски“ чества 144 г. от създаването си, дядо Григорий е новият Доктор хонорис кауза

144 години от създаването си чества Националният военен университет „Васил Левски“. Празникът на най-старото военно училище в България започна с богослужение в православния храм „Свети Седмочисленици“. Тази година службата води Негово високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий.

Началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната полковникът от запаса Владко Владов, генерал-майор Тодор Дочев, началник на Военна академия „Г.С.Раковски“, адмирал проф. д-р на военните науки Боян Кирилов Медникаров, началник на Висшето военноморско училище „Н. Вапцаров“ във Варна, бригаден генерал Димитър Хлебаров, командир на командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана, областните управители на Велико Търново, Шумен и Враца инж. Георги Гугучков, проф. Христо Христов и Георги Митов, зам.-кметът на старата столица проф. Георги Камарашев и още много ръководители на институции и обществени организации, както и директори на училища, с които Военният университет работи, уважиха празника.

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков прие строя на курсантите.

„144 история. Военното училище е замислено и създадено да бъде стожер на възкръснала България. Когато в 1878 г. нашите предци създават Военното училище, те го създават, за да има държавност. Нашите държавни институции са формирани след това. Скъпи курсанти, искрено съм ви благодарен за избора, който сте направили. В тези трудни времена, в които всичко е на един клик разстояние, на една ръка или на една мисъл, вие жертвате част от своя живот в името на по-голяма кауза. Това е не само достойно за уважение, но и за благодарност към вас, защото армията и България имат нужда от хора, които знаят какво е да отделиш част от себе си в служба на нещо по-висше. Затова подготовката ще бъде безкомпромисна към вас, защото ще излезете от Военния университет и ще влезете в редовете на Българската армия, за да изпълнявате това, което са ни завещали нашите деди“, каза в словото си началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов.

След това към офицерите, преподавателите, служителите и обучаемите се обърнаха и началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната полк. Владко Владов и зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Васил Левски и Паметника на възпитаниците, след което бригаден генерал Иван Маламов връчи почетните грамоти и свидетелства на новите доктори, доценти и професори, както и военнослужещи, цивилни служители и приятели на университета за постигнати високи резултати при изпълнението на служебните им задължения и за издигане престижа на НВУ. 11 военнослужещи и двама цивилни служители на Военния университет бяха отличени със заповед на министъра на отбраната и началника на отбраната.

Кулминацията на празника беше връчването на титлата „Доктор хонорис кауза“ на НВУ, която тази година получи Негово високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий./ сн. НВУ


Ключови думи
НВУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати