Четвъртък, 29 Дек 2022
            
Велико Търново Други

Курсанти от НВУ проведоха демонстративни стрелби

  29.09.2022 16:31
Курсанти от НВУ проведоха демонстративни стрелби

Демонстративни стрелби проведоха курсантите от факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет „Васил Левски“. Деканът на факултета полк. доц. д-р инж. Дилян Димитров прие строя на курсантите и даде начало на демонстрацията, която беше наблюдавана и от офицери от армиите на Румъния, Полша, Гърция, Франция, Великобритания и Грузия. На артилерийския полигон „Марково“ имаше и ученици от Шумен, Варна, Разград, Търговище и Добрич.

„Провеждаме тези стрелби всяка година. Те са бойни и бележат края на курс лекции за нашите обучаеми. Демонстративни са, защото целта ни е да покажем на курсантите от първи и втори курс с какво разполага факултетът, какво представляват занятията, в които им предстои да се включат и да ги мотивираме да бъдат усърдни в обучението си“, коментира деканът на факултета полк. доц. д-р инж. Дилян Димитров. И допълва, че в демонстративното занятие участват курсанти от четвърти и пети курс от специализациите „Полева артилерия“, „Артилерийско и зенитно-ракетно въоръжение, оптика и бойни припаси“ и „Противовъздушна отбрана на войските“.

Първите стрелби бяха с леко стрелково оръжие - от пистолет „Макаров“ и пистолет „Зиг Зауер“ до фамилията „Калашников“. След това курсантите демонстрираха учебните минохвъргачки ЗУ-23 и по-тежките системи като стационарната минохвъргачка СПГ-9, която е предназначена за унищожаване на бронирани цели на противника. Продължиха с батальонната артилерия, а именно 120-мм минохвъргачка „Тунджа“ и със самоходните артилерийски системи, с които беше изпълнен залповият огън. Кулминацията винаги са стрелбите със 152-мм оръдие гаубица Д-20 и реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град“.

По традиция стрелбите започнаха с кратка възстановка и изстрел на черешово топче, направена от представители на комитет „Крум Страшни“, чийто председател е полк. Марин Казаков. Тази година във възстановката участваха и учениците от гвардейския отряд на СУ „Панайот Волов“ в Каспичан./ сн. НВУ


Ключови думи
НВУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати