Понеделник, 31 Oct 2022
            
Велико Търново Други

Националният военен университет „Васил Левски“ изпрати Випуск 144 „Полковник Борис Дрангов“

  30.07.2022 23:20
Националният военен университет „Васил Левски“ изпрати Випуск 144 „Полковник Борис Дрангов“

Националният военен университет „Васил Левски“ изпрати тържествено випуск 144-ти випуск „Полковник Борис Дрангов“. 118 курсанти и 59 кадети получиха първите си офицерски пагони на тържествената церемония, която се проведе на площад „Цар Асен I“ пред Царевец. Ритуалът уважиха съветникът на президента ген.-лейтенант Любчо Тодоров, зам.-министърът на отбраната на Йордан Божилов, зам.-началникът на отбраната ген.-лейтенант Димитър Илиев, зам.-кметът проф. Георги Камарашев, представители на местната власт, директори на дирекции в Министерството на отбраната и Щаба на отбраната, командири на военни формирования, председатели на патриотични дружества и съюзи, предишни началници на НВУ, родители и великотърновци.

Празникът на младите офицери и кадети от 144-ти випуск „Полковник Борис Дрангов“ започна от върха на Царевец – храма „Възнесение Господне“, където Великотърновският митрополит Григорий извърши молитва за здраве и успех. Минути преди това всички гости, родители и близки на випускниците наблюдаваха демонстративно изпълнение на отбора по специализиран ръкопашен бой.

„Скъпи випускници, днес дойде и вашият час, в който ще трябва да показвате всичко, на което бяхте учени през тези пет години, всичко, на което ви учиха вашите преподаватели и вашите командири. Вие сте випуск 144-ти, не забравяйте, че имате честта да носите името на един велик български офицер Борис Дрангов. Човек, който през целия си житейски път е олицетворение на единството между думи и дела. И който никога не изневерява на принципите, които застъпва и прокламира през цялата си военна кариера: „Работете, а не приказвайте, мислете, а не запаметявайте!”, каза в словото си началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов.

Лейтенант Мадлен Пенева, която завършва специализация „Материални средства, придвижване и транспорт”, е първенецът на 144-ти випуск „Полковник Борис Дрангов“. Тя получи пагоните и дипломата си от зам.-министъра на отбраната Йордан Божилов.

Лейт. Мадлен Пенева е носител и на Академичната награда „Полковник Борис Дрангов“, която й беше връчена от началника на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, както и на отличието „Генерал Сава Муткуров“. Призът е учреден от едноименния великотърновски комитет и всяка година се дава на най-добрия курсант, роден във Велико Търново. Лейт. Пенева получи наградата от зам.-кмета на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев.

Шестима са лейтенантите, които завършват с диплом с отличие. Това са випускниците от специализация „Разузнаване“ лейтенант Алисия Узунова, лейтенант Борис Райков, лейтенант Вълю Петков, лейтенант Георги Кетенев, лейтенант Мария-Антоанета Рангелова и лейтенант Ваня Михайлова от специализация „Материални средства, придвижване и транспорт”. Заместник-началникът на отбраната Димитър Илиев връчи пагоните и дипломите на отличниците на випуска, а бригаден генерал Иван Маламов удостои младите лейтенанти с плакет на НВУ „Васил Левски” и грамоти „Кум Лауде”.

Кадет младши сержант Биляна Белчева е първенец на 144-ти випуск „Полковник Борис Дрангов“ сред випускниците на Професионалния сержантски колеж. Тя получи свидетелството си и отличие за постигнати високи резултати в обучението от заместник-началника на отбраната ген.-лейтенант Димитър Илиев. Той връчи свидетелствата и наградите и на отличниците в дневна и в задочна форма на обучение - кадет младши сержант Лидия Петкова и кадет редник 3-ти клас Милена Панайотова.

Началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов отличи кадет мл.сержант Белчева с грамота и книгата „За честта и славата на България”, а на двамата първенци в дневна и задочна форма на обучение връчи грамота и книга „С пагони в изпълнителната власт”.

Ритуалът по присвояване на първо офицерско звание завърши с тържествен марш на младите лейтенанти./ сн. НВУ


Ключови думи
НВУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати