Петък, 21 Oct 2022
            
Велико Търново Други

Курсанти и студенти от НВУ видяха скафандъра на втория български космонавт Александър Александров

  22.07.2022 15:58
Курсанти и студенти от НВУ видяха скафандъра на втория български космонавт Александър Александров

Скафандъра на втория български космонавт Александър Александров видяха курсанти и студенти от НВУ „Васил Левски“. Обучаемите посетиха закриването на изложбата „Отвъд притеглянето на Земята – 34 години от полета на Александър Александров“, която беше представена в музей „Възраждане и Учредително събрание“.

Това е първата по рода си временна експозиция в старата столица в партньорство между Регионалния исторически музей – Велико Търново и Историческия музей на Омуртаг, където се съхранява историческата реликва.

Курсантите и студентите бяха посрещнати от идейния автор на изложбата д-р Илия Вълев, уредник в Регионалния исторически музей, който разказа за съдбата на скафандъра и какви усилия са били положени от музейните работници да бъде съхранен за поколенията.

„Курсантите и студентите имаха възможността да видят макет на първия изкуствен орбитален спътник, оригинални емблеми на мисията, произведени по онова време във великотърновската фабрика „Деню Георгиев“ специално за полета. В изложбата беше и оригиналното писмо от Съветската академия на науките, подписано лично от нейния вицепрезидент и председател на програмата „Интеркосмос“ – Б. Н. Петров, което документално съпровожда даряването на скафандъра за вечно съхранение на музея в Омуртаг. Защитният космически костюм беше най-впечатляващ за курсантите и студентите. Скафандърът е от 1979 г., когато Александров е дубльор на първия български космонавт Георги Иванов и с него не е летяно в космоса. Напълно запазен е и е един от двата, които притежава държавата ни“, разказва гл. ас. д-р Георги Баев, преподавател в катедра „Национална и регионална сигурност“ и ръководител на клуба „SPACE DIVISION”.

Курсантите и студентите, които той е завел на изложбата, са членове на този клуб и вече подготвят инициативи за отбелязване на Деня на космонавтиката на 12 април през следващата година./ сн. НВУ "Васил Левски"


Ключови думи
НВУ Георги Баев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати