Понеделник, 03 Oct 2022
            
Велико Търново Общество

Ученици от цяла България ще се обучават по програмата „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“ в НВУ „Васил Левски“

  04.07.2022 16:37
Ученици от цяла България ще се обучават по програмата „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“ в НВУ „Васил Левски“

Първите 63-ма ученици, които ще се обучават по националната програма „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“, пристигнаха в Националния военен университет „Васил Левски“. Сред тях е и малката Александра от Видин, която наесен ще бъде в четвърти клас. Александра е от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и е най-малкият участник в обучението, затова и веднага се превърна в талисман на програмата.

Програмата е на Министерството на отбраната и Министерството на образованието и науката и по нея през Военния университет ще преминат 315 тийнейджъри, представители на 35 училища от цялата страна. Военният университет реализира модула, който е на тема „Запознаване на учениците с военното дело и със славното историческо минало на българската армия и споделяне на добри практики“. Отборите са разпределени в пет групи, като всяка от групите ще пребивава в НВУ „Васил Левски“ по пет дни. Първите момчета и момичета, които облякоха военна униформа, са от Петрич, Руен, Варна, Видин, Козлодуй, Габрово и Велико Търново. Представителят на старата столица в тази програма е Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“.

„Вие сте първите участници, които ще се обучават в Националния военен университет „Васил Левски“ по тази родолюбива програма. Следващите дни вие ще прекарате сред нас и ще се запознаете с реда, по който протича нашето ежедневие. Вярвам, че тук ще имате възможност да откриете и докажете себе си, да осъществите идеите си, да намерите своята лична причина да живеете будно, мъдро и смело. Няма да бъдете сами в това приключение - до вас ще са нашите обучаеми курсанти, които ще ви покажат, че е важно не само да получите добрата подготовка и да мислите гъвкаво, но и да се гордеете с избора, който сте направили – да участвате в тази инициатива, чрез която може да опознаете Българската армия. Затова запазете своята любознателност и упоритост, бъдете винаги изпълнени с мечти и сила да ги постигате. Вярвайте в себе си, посрещайте трудностите смело, а успехите – с идеята, че можете повече! Помнете, че великите дела започват с всекидневните, защото светът на трудното се образува от лесното, а великото от обикновеното“, каза в приветствието си началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, който посрещна децата.

Тийнейджърите ще имат занятия по военна топография, строева и тактическа подготовка, лидерска подготовка, огнева подготовка, ядрена, химическа и биологична защита, оцеляване в природата, ще се запознаят и с уставите на военната служба.

Веднага след официалното посрещане, учениците имаха възможност да влязат в храма „Св. Седмочисленици“ и да разгледат музея на Военния университет./ сн. НВУ "Васил Левски"


Ключови думи
НВУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати