Събота, 10 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

Борис Райков от НВУ „Васил Левски“ стана пети на Международната олимпиада „Обща политика за сигурност и отбрана“

  10.06.2022 14:11
Борис Райков от НВУ „Васил Левски“ стана пети на Международната олимпиада „Обща политика за сигурност и отбрана“

Възпитаникът на Националния военен университет „Васил Левски“ курсант-старшина Борис Райков се класира пети на Международната олимпиада „Обща политика за сигурност и отбрана“. Олимпиадата е най-мащабното събитие на Европейската инициатива за обмен на млади офицери, вдъхновена от програма „Еразъм“. Провежда се на всеки две години и домакин е страната, която към момента председателства Съвета на Европейския съюз. Националният военен университет беше домакин на четвъртата олимпиада през 2018 г., когато България пое председателството за шест месеца. Тази година състезанието беше във френския град Салон дьо Прованс, където се намира Военновъздушната академия на Франция.

Има ли необходимост Европейският съюз от министър на отбраната, Съвет на отбраната или генерален директор на Комисия по отбрана е темата, върху която курсант-старшина Райков е избрал да напише своето есе. „Това есе има научен характер и написването му отнема три-четири месеца. Обучаемите трябва, освен да проучат всички достъпни източници, трябва да решат какво от тази информация да използват, за да аргументират тезите си. Трябва да владеят отлично английски език, да имат много добра обща култура за общата политика на ЕС и умение да говорят пред публика. Преди обаче курсантите да започнат да проучват темата и да пишат, те трябва да преминат през четири онлайн курса, които им дават знания за общата политика за сигурност и отбрана. В края на обучението има тестове, ако ги издържат, получават право да си изберат тема. Темите са 10, определяме ги ние, преподавателите от военните университети и академии в Европа, които членуват в Европейската инициатива за обмен на млади офицери“, обяснява полк. доц. д-р Невена Атанасова, която началник на катедра „Национална и регионална сигурност“ във Военния университет и е оценител на есетата. Готовите есета се изпращат в Европейския колеж за сигурност и отбрана и се разпределят на случаен принцип между преподавателите, за да бъдат оценени и да минат през много стриктна проверка за плагиатство. Едва тогава оценяващата комисия определя финалистите. Тази година те са били 40 курсанти и студенти от 14 страни-членки на ЕС. Финалният кръг във Франция стартира с предварително класиране, след което е станало ясно, че и тримата представители на България – курсанти от Военния университет и Военноморското училище „Н. Й. Вапцаров“, са влезли в топ 10 за Европа и в историята на олимпиадата, защото есетата им ще бъдат публикувани в книга.

„В тази последна фаза, която е присъствена, курсантите трябва да представят презентацията си два пъти. Първия път, за да се преборят да влязат във финалната осмица и най-добрите осем се явяват втори път пред различно жури. При това второ явяване курсант старшина Райков беше класиран на пето място“, обяснява майор Пехливанов.

„Когато полк. Невена Атанасова ми предложи да започна подготовка за тази олимпиада, приех без колебание. Аз съм бакалавър по „Национална и регионална сигурност“ и тематиката на състезанието беше част от курса ми на обучение. Затова бях уверен, че мога да постигна добри резултати предвид подготовката, която имам“, разказва курсант-старшина Райков, който се подготвял за Франция в продължение на година и половина.

Казва, че начинът, по който е била структурирана темата, му е дал възможност да я разгледа от различни гледни точки. Формулирал е тезата, че Европейският съюз ще спечели, ако има европейски министър на отбраната, но създаването на още две структури биха били в ущърб. „Докато проучвах, разбрах, че има структура, която изпълнява донякъде функциите на Съвет по отбраната. Назначаването на генерален директор в Комисията по отбрана би разбило системата. Или, за да съществуват тези две структури, е необходимо пълно преструктуриране на ЕС“, обяснява курсант-старшина Райков.

Той е бургазлия и тази година завършва военна специализация „Разузнаване“. Казва, че да бъде военнослужещ е неговата детска мечта и тя е била провокирана от баща му, който е запален по военната история. „Той ми разказваше за нашите военни успехи и подвизите ни на бойното поле и аз започнах да си се представям в ролята на герой. Когато дойдох тук, разбрах, че представата ми е била твърде романтична и че професията на военнослужещия е като всички останали – има си своите вдъхновяващи мигове и мигове, в които просто трябва да си свършиш работата. Разбрах, че няма да бъда този екшън герой, който винаги е на точното място в точното време, решава всички проблеми и е безсмъртен като Брус Уилис, но нито за миг не съжалявам за избора си“, усмихва се курсант старшина Райков./ сн. НВУ


Ключови думи
НВУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати