Четвъртък, 08 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

НВУ с 2 награди от международно състезание по управление на космическия трафик

  07.06.2022 16:04
НВУ с 2 награди от международно състезание по управление на космическия трафик

Две отличия спечелиха курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ от Първото международно състезание по управление на космическия трафик. Отборът „QUASAR” се върна с една от специалните награди на журито, а отборът „SPACE DEFENDERS” – с парична премия.

11 отбора от всички военни учебни заведения в страната и два цивилни университета участваха в състезанието. Военният университет беше представен от три екипа. Курсантите и студентите са имали избор да работят по една от предварително зададените теми „Системи за управление на космическия трафик“ и „Технологии за решаване на проблема с космическите отпадъци“.

Отборът „QUASAR” е спечелил специалната награда на журито. Тимът е съставен от трима първокурсници, за които това е първо състезание. Курсант Стоян Георгиев и курсант Християн Пеев, специалност „Мотопехотни и танкови войски“ и курсант Александър Иванов, специалност „Разузнаване“ са защитили по блестящ начин идеята си за сателитно устройство, което да почиства дребни отломки. „Призът, който курсантите получиха, е организирано приключение, което до последния момент ще остане изненада за тях, зная само, че им предстои много екстремно преживяване“, разказва ръководителят на отбора гл. ас. д-р Георги Баев, преподавател в катедра „Национална и регионална сигурност“ и ръководител на клуба за космически технологии и възможности за развитие „Space division”.

Гл. ас. Баев е ръководител и на отбора, който носи името на клуба „Space division”. Курсант-сержант Жулиана Михнева, курсант-сержант Стоян Маджаров и курсант младши сержант Илияна Илиева, и тримата от специалност „Сигнално разузнаване и електронна война“, са презентирали идея за наносателити с алгоритъм на изкуствен интелект, които да определят „чисти магистрали“. Това означава, че наносателитите ще следят и регулират трафика. Този отбор има вече няколко спечелени награди от предишни хакатони на космическа тематика.

Идея за лазерна технология, която да разбива астероидите, достигнали опасно близо до земята, са предложели курсант младши сержант Янита Върбанова, курсант младши сержант Калоян Колеви курсант младши сержант Милен Торториков. И тримата второкурсници учат военна специалност „Инженерни войски”. Те са нарекли екипа си „SPACE DEFENDERS” и техен ръководител е доц. д-р Николай Долчинков, преподавател в катедра „Защита на населението и инфраструктурата“. Това е вторият отбор на НВУ с отличие от състезанието. Наградата на курсантите е достъп на стойност 100 евро до системата за достъп за сателитни изображения на Европейската космическа станция.

Международното състезание, което се провежда едновременно в седем държави, е било организирано от Френското космическо командване, представлявано в България от Офиса за трансфер на аерокосмически технологии и Българската академия на науките. Хакатонът премина под патронажа на посолството на Франция в България и с подкрепата на Министерството на отбраната и фондация „Хемус“ и беше част от XV Специализирано международно изложение за отбранителна техника и услуги „ХЕМУС 2022 - Отбрана, антитероризъм и сигурност”, което се проведе в Пловдив.

В изложението Националният военен университет участва с щанд, на който петокурсникът курсант-старшина Константин Димитров представи изобретението си военен пеленгатор./ сн. НВУ


Ключови думи
НВУ космически трафик
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати