Неделя, 11 Дек 2022
            
Велико Търново Общество

Търновски сержанти учиха деца от Балчик как да оцеляват в природата

  11.09.2022 06:56
Търновски сержанти учиха деца от Балчик как да оцеляват в природата

Инструктори от Професионалния сержантски колеж към НВУ „Васил Левски“ учиха деца от Балчик как да оцеляват в природата. Повече от 40 малчугани са се включили в занятията, които са били и последното събития от тазгодишната лятна академия на Историческия музей в морския град.

Как да си направят слънчев дестилатор или пък троен дестилатор с филтър за вода от дивата природа, как да си измайсторят самоделен втечнител на конденза от растения за оцеляване без вода, как се извършва маскировка бяха част от уменията, които децата придобиха благодарение на старшините Борис Георгиев, Цветан Цанев, Светломир Кахърков и офицерски кандидат Крум Вачков, който е директор на Професионалния сержантски колеж. Инструкторите показаха на децата и как да си запалят огън, когато нямат кибрит и запалка, научиха ги какво трябва да имат в раницата си като най-важен комплект за оцеляване. За да бъде приключението пълно, малчуганите от Балчик са нощували в палатки, които сами са опънали след инструкциите на търновските сержанти.

Лагерът „Да оцелееш в дивата природа“ стана възможен, благодарение на подписано споразумение между музея в Балчик и Националния военен университет „Васил Левски“./ сн. НВУ


Ключови думи
НВУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати