Сряда, 07 Дек 2022
            
Други

Курсанти от НВУ участваха в честванията на освобождението на Добруджа

  07.09.2022 12:44
Курсанти от НВУ участваха в честванията на освобождението на Добруджа

Курсанти от факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ и Духовият оркестър на Националния военен университет „Васил Левски“ участваха в честванията, посветени на 106-годишнината от Тутраканската епопея и освобождението на Добруджа. Ритуалът се състоя в мемориала „Военно гробище – 1916 г.” край Тутракан и в събора-възпоменание се включи и началникът на Военния университет бриг. ген. Иван Маламов. Сред официалните гости беше и президентът (1997 – 2002 г.) Петър Стоянов.

Архиерейският наместник ставрофорен иконом Илия Тонков отслужи заупокойна панихида за загиналите пред фортовете на Тутраканската крепост. След това, в Мемориалното гробище, където са погребани над 10 000 войни - българи, румънци и германци, бяха поднесени венци и цветя на признателност.

На 6 септември, в деня, превърнал се в символ на националното единство на българите, преди 106 години, при Тутракан, български воини жертват живота си за освобождението на Добруджа. Славните войски от 3-та Българска армия на ген. Стефан Тошев извършват мълниеносен щурм на силно укрепената румънска военна крепост под командването на генерал Пантелей Киселов. Превземат я и така възстановяват националното достойнство и поруганата чест на българския народ.

Мемориалът „Военно гробище – 1916 г.“ е национален олтар, на който всяка първа неделя от месец септември близки и потомци на загиналите, много родолюбиви българи и достойни патриоти идват да се поклонят пред паметта на загиналите за Тутракан, Добруджа и България. Миналата година бриг.-генерал Иван Маламов и кметът на Тутракан д-р Димитър Стефанов направиха първата копка на Националния парк на воинската слава, който ще бъде изграден по проект „Изграждане на „Мемориален комплекс Тутраканска епопея – 1916“ и прилежащите му публични пространства”. Уникалният паметен обект ще пази завета на 4-та Преславска дивизия и на плеядата участници в Тутраканската епопея и освобождението на Добруджа./ сн. НВУ


Ключови думи
НВУ Тутракан
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати