Вторник, 08 Nov 2022
            
Велико Търново Други

290 ученици от 25 области изучаваха традициите на Българската армия в НВУ

  08.08.2022 15:09
290 ученици от 25 области изучаваха традициите на Българската армия в НВУ

290 ученици от 25 области в цялата страна преминаха през Националния военен университет „Васил Левски“ по Националната програма „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“. Програмата е на Министерството на отбраната и Министерството на образованието и науката, а Военният университет реализира модула, който е на тема: „Запознаване на учениците с военното дело и със славното историческо минало на Българската армия и споделяне на добри практики“.

В продължение на пет седмици, през Военния университет преминаха общо 327 участници в програмата – 290 тийнейджъри от 34 училища и 37 ръководители. Децата имаха занятия по военна топография, строева и тактическа подготовка, лидерска подготовка, огнева подготовка, ядрена, химическа и биологична защита, оцеляване в природата, запознаваха се с уставите на военната служба.

Според правилата на Военния университет, тийнейджърите получаваха военни камуфлажи и оръжие, влизаха в строя на курсантите и живееха с техния режим. „Децата ставаха преди 6 часа сутринта, имаха задължителна физзарядка, след което се строяваха на плаца, за да участват в ритуала по издигане на българското знаме. След занятията, които са и теоретични, и практически, денят им завършваше отново на плаца, където те, заедно с курсантите, присъстваха и на ритуала по сваляне на знамето на България. Истината е, че всички ученици останаха много впечатлени от реда в университета, от войнското ежедневие и ежедневието на курсантите и много бързо свикваха с войсковия начин на живот“, коментира подполковник Стефан Маринов, който е началник на център „Професионално и продължаващо обучение“ и ръководител на модула в НВУ.

Занятията по лидерска подготовка и стрелбата с еърсофт системата са били най-вълнуващи и интересни за децата, които в края на обучението си получиха сертификати за участието си в програмата. „На пръстите на едната ми ръка се броят тези, които не успяха да се справят с режима и избраха да си тръгнат преди да е изтекла седмицата им. Всички останали не искаха да се разделят накрая. Аз самият натрупах преживявания, които дълго ще помня, особено след срещите си с някои от отборите. Никога няма да забравя малката Александра от Видин, която наесен ще бъде в 4 клас, но тук не се оплака нито веднъж и смело премина през всички изпитания. Впечатлен съм от учениците от Професионална гимназия „Велизар Пеев“ от Своге, които бяха най-малобройният отбор – само седем деца, но спечелиха най-много игри и предизвикателства. Ще помня и децата от СУ „Елин Пелин“ в село Руен, защото те ме върнаха в самото начало на моята служба, когато първите ми войници бяха от Западните Родопи“, разказва подполковник Маринов. След това признава, че заради събудените спомени, той решил да подари на училището в Руен парадния си колан с акселбант от униформата, с която бил на първата си клетва като офицер.

И той, и всички учители искат проектът да продължи и следващата година. „През цялото време за децата се грижи екипът на Медицинския център в Националния военен университет, но може би двете министерства биха могли да помислят и за участието на педиатър в тази програма. Иначе аз вече съм намислил и един лагер по оцеляване с пренощуване сред природата, защото съм убеден, че това ще е истинско приключение за децата“, категоричен е подполковник Маринов.


Ключови думи
НВУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати