Петък, 19 Май 2023
            
Горна Оряховица Други

11-годишният Теодор Тутеков от Горна Оряховица се изправи срещу над 30 курсанти и офицери в шахматен сеанс

  17.02.2023 14:13
11-годишният Теодор Тутеков от Горна Оряховица се изправи срещу над 30 курсанти и офицери в шахматен сеанс

Курсант-старши сержант Давид Варданян постигна победа срещу трикратния шампион на България по шах при децата Теодор Тутеков. 11-годишният шампион игра срещу 31 курсанти и двама офицери в демонстративен шахматен сеанс в Националния военен университет „Васил Левски“. Теодор изгуби само две партии, постигна едно реми и спечели всички останали игри.

Подполковник Константин Стефанов, който е доцент в департамент „Езиково обучение и физическа подготовка“, е вторият, който успя да спечели партия срещу Теодор Тутеков. Реми с малкия шампион постигна курсант Николай Донков.

„Шахът е играта, която развива мисълта и затова много се радвам, че толкова много курсанти се включиха в този сеанс. Целта ни е да популяризираме играта сред нашите обучаеми и се надявам, че след днешния ден, сме постигнали това“, каза началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, който откри демонстративния сеанс, а след това връчи грамотите и купите на най-добре представилите се.

Шести завърши курсант - младши сержант Радостин Димитров, на пето място е курсант сержант Венцислав Сакарев, а на четвърто – курсант -младши сержант Иван Великов.

За смелостта си да се изправи срещу 33-ма играчи, петокласникът от ОУ „Иван Вазов“ в Горна Оряховица Теодор Тутеков получи монета на НВУ. Началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов връчи монети на НВУ и на двамата треньори на Теодор в шахматен клуб „Асеневци“ – ммж Цвета Галунова и фм Даян Нинов. Те също се включиха в играта, което я направи още по-сложна за курсантите, а и за малкия гросмайстор.

Демонстративният шахматен сеанс беше посветен на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата и беше организиран от Войсковия университетски спортен клуб „Васил Левски“, чийто председател е зам.-началникът на Военния университет полк. Георги Крайнов.


Ключови думи
НВУ Теодор Тутеков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати