Сряда, 19 Oct 2022
            
Велико Търново Други

Проф. Пол Магдалино стана Почетен доктор на ВТУ

  20.07.2022 10:40
Проф. Пол Магдалино стана Почетен доктор на ВТУ

Званието „Почетен доктор на ВТУ“ (Doctor honoris causa) бе връчено на световноизвестния британски историк проф. Пол Магдалино, преподавател в Университета в Сейнт Андрюс, Шотландия, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.

В началото на церемонията проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, обяви решението на Академичния съвет на Университета за присъждането на званието „Почетен доктор на ВТУ“ на проф. Пол Магдалино по предложение на Историческия факултет. Проф. д-р Николай Кънев, декан на Историческия факултет, представи житейския и професионален път на световноизвестния учен.

Проф. Хр. Бонджолов връчи на новоудостоения почетен доктор медал и диплома за високото отличие, а в края на ритуала му подари екслибрис с образите на патроните на университета.

Почетното звание се присъжда на проф. Пол Магдалино за неговия значим принос в развитието на медиевистиката и византинистиката в световен мащаб и за открояването на ролята на България в средновековна Европа.

Проф. Пол Магдалино е един от най-авторитетните и популярни учени медиевисти и византолози на нашето време, като безспорно се нарежда сред най-влиятелните учени в света в областта на историческата наука през последната четвърт на XX и първите десетилетия на XXI в. Във фокуса на неговите изследвания са преди всичко историята на Византия, Балканите и православният свят през средновековната епоха, като той е един от учените, допринесли в световната наука за признаването на изключително значимата роля на средновековна България в историята и за развитието на цивилизацията на европейския континент.

За огромните си научни приноси през 1993 г. Пол Магдалино е удостоен с престижната британска награда на името на сър Стивън Рънсиман, а през 2002 г. е отличен от Британската кралска академия на науките в областта на хуманитарните и социалните науки. Той е почетен професор на най-стария и престижен университет в Шотландия – този в Сейнт Андрюс, основан пред повече от шест века.


Ключови думи
проф. Пол Магдалино ВТУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати