Вторник, 27 Сеп 2022
            
Лясковец Павликени Стражица

Лясковец, Бяла черква, Сушица и Горски Сеновец се включват в Европейските дни на наследството 2021

  14.08.2021 14:22
Лясковец, Бяла черква, Сушица и Горски Сеновец се включват в Европейските дни на наследството 2021

 

В Европейските дни на наследството (ЕДН) ще се включат тази година Лясковец, Бяла черква и стражишките села Сушица и Горски Сеновец. Всяка година през месец септември 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в ЕДН - съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. В нея се включват повече от 20 милиона европейски граждани, което прави Дните най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в света. В продължение на вече повече от 25 години ЕДН събират хора от страните в Европа като голямо семейство с една идея: да опознаят и да ценят наследството си, да усетят създадените благодарение на него връзки между европейските народи.

За 29 септември в Лясковец е предвидена празничната хоротека „Наследство за всички“, която по програма трябва да започне в 18.30 ч. Танцовото събитие ще се проведе на открито – в Централния градски парк, с участието на местните фолклорни танцови състави и гражданите и с цел запознаване с богатството на българския фолклор.

В Европейските дни на наследството ще участва и Историческият музей в Бяла черква. От 17 септември ще бъдат надерени изложбите „100 години от учредяването на СК „Удар”, която на 6 табла с 48 снимки, 40 оригинални предмети и фотографии във витрини ще разкаже историята на клуба, и „100 години от основаването на ТД „Бачо Киро“. Втората изложба също ще представи снимки и оригинални предмети.

II Фестивал на българската патриотична песен „За теб България” е подало за участие в Европейските дни стражишкото с. Сушица. Фестивалът се посвещава  на старшина първа степен Димитър Атанасов Димитров, чиято саможертва е достоен пример за мъжество, воински дълг и патриотизъм. С този фестивал ще отдадем още веднъж почит на героя от Сушица и ще предадем неговия пример на идните поколения. България има много достойни синове и дъщери и ние с неувяхващ венец от песни ще славим техните дела, казват организаторите от НЧ „Станчо Станчев 1896“ в Сушица. Предвидено е фестивалът да се проведе на 4 септември с учаситето на поне 150 изпълнители.

Празник „Дренката – спомен от златния век“ пък стягат в Горски Сеновец на 11 септември. В продължение на 300 години дренковата гора е символ на селото. В нейна чест се е провеждал ежегоден празник „Дренката“, който се е състоял в края на лятото. Всички хора са показвали продуктите на дренката и нейните лечебни свойства. Освен това са се провеждали надпявания и надигравания. Тази традиция е прекъсната през последните 80 г. Целта на организаторите от местното читалище „Правда 2010“ е да припомнят и пресъздадат този характерен за селото празник.

С над 300 събития ще се включи страната ни в тазгодишните ЕДН. Тази година темата на инциативата е „Наследство за всички“. 38-то издание на ЕДН е посветено на възобновяването на културния живот, който пострада сериозно от продължителното действие на ограничителните мерки срещу Covid-19. Целта на тазгодишното издание на ЕДН е културните институции да съберат всички на едно място, за да почетат заедно богатството на националното наследство.

Календарът на празничната програма в нашата страна е изготвен от Министерството на културата като национален координатор по провеждане на ЕДН у нас, съвместно с общинските администрации, които от години активно съдействат за популяризирането на богатото културно наследство на регионите и страната. По данни на организаторите, на събитията се очаква да се включат над 300 000 души от 75 общини в различните прояви – фестивали, празници на градовете, обществени дискусии, кръгли маси, концерти, изложби, поетични конкурси, театрални постановки на открито, образователни игри за деца и др. Десетки музеи, културни и природни обекти ще осигурят свободен вход за посетителите си на 18 и 19 септември 2021 г.

Министерството на културата като национален координатор препоръча всички събития да се провеждат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Сн. Община Лясковец/ архив


Ключови думи
Европейски дни на наследството Лясковец Бяла черква Горски Сеновец Сушица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати