Сряда, 31 Авг 2022
            
Други Лясковец

В Лясковец бяха раздадени 20 награди в конкурс за ученическа рисунка „Фолклорните традиции на моя роден край“

  01.06.2022 19:42
В Лясковец бяха раздадени 20 награди в конкурс за ученическа рисунка „Фолклорните традиции на моя роден край“

Областният конкурс за ученическа рисунка, посветен на българските фолклорни традиции, който се провежда в Лясковец, записа още едно успешно издание. Той се организира от община Лясковец, съвместно с Областна администрация Велико Търново и има за цел децата и младежите да се научат да познават и съхраняват българските традиции.  Вече четири години малки и по-големи художници успяват да покажат колко добре са запознати с всичко българско и родно. Затова и в творбите им присъстват изобразени с много любов и майсторство народни празници и обичаи, български черги и шевици, грънци и български трапези, носии от различни фолклорни области, народни музикални инструменти, красотата на българската природа, ритуали и много други. Самият конкурс протича под наслов „Фолклорните традиции в моя роден край“ и досега за четири издания е събрал общо 520 творби.

Тази година децата от областта представиха за оценка в общинска администрация Лясковец общо 88 рисунки.  Комисия с председател Цанко Стефанов - главен експерт в Областна администрация и членове - общинските експерти Марияна Крумова, Геновева Петрова и Милка Йотова, разгледа и оцени представените за надпреварата творения на децата. Участващите в съревнованието рисунки бяха разпределени в три възрастови групи – І-ІV клас, V-VІІІ и ІХ-ХІІ клас. С най-много творби се включиха малките участници – 44 на брой. 33 рисунки представиха средношколците, а най-големите заявиха участие с 11 прекрасни творби. С много любов, майсторство и познания, всички са успели да изобразят върху белия лист ритуали и празници, характерни за нашия бит и култура. Сред заглавията на творбите преобладават „Лазарки”, „Великден”, „Гергьовски люлки”, „Тодоровден”, „Баба Марта”, „Нестинарки”, „Кукери”, „Гроздобер”, „Коледари”, „За вода“, „На хорото“, „Хвърляне на кръста във водите на Янтра“ и много други. Получените в Общината творби бяха от общо седем населени места на Великотърновска област – от Лясковец, Горна Оряховица, Полски Тръмбеш, В. Търново, Дебелец, Драганово, Раданово.

Целта на конкурса е да се стимулира развитието на ученическото творчество, наблюдателност и въображение, да се даде възможност за разгръщане творческата индивидуалност на учениците и най-вече запознаване на младото поколение с богатството на българския бит, фолклор, култура и утвърждаване на фолклорните традиции и специфични обичаи в ценностната система на децата.

Участвалите в конкурса творби бяха събрани и експонирани в богата изложба. Присъдени бяха награди за І, ІІ и ІІІ място в различните възрастови групи, като за учениците от І до VІІІ клас община Лясковец осигури предметни награди и грамоти, а за ІХ - ХІІ клас - грамоти и парични премии.

 


Ключови думи
Лясковец конкурс рисунка
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати