Сряда, 24 Авг 2022
            
Лясковец Общество

Учениците от Лясковска община шестваха, пяха и танцуваха за празника на буквите

  24.05.2022 13:41
Учениците от Лясковска община шестваха, пяха и танцуваха за празника на буквите

24 май е празник, какъвто нямат другите народи по света – празник на писмеността, просветата, културата. Празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване, чрез постиженията на науката и културата. Буквите, създадени от Кирил и Методий, преводите, които правят на най-важните богослужебни книги, защитата на правото на всеки народ да чете и пише на своя език, са от историческа значимост не само за формиране на българския народ и за неговия просперитет. Делото им е високохуманно и демократично, всеславянско, служещо на великата общочовешка идея за равенство на всички в духовната област. Днес на кирилица пишат не само българите, но и сърбите, черногорците, руснаците, украинците, белорусите, както и още много народи - общо приблизително около 200 милиона души.

В празничния ден Лясковец се изпълни с усмихнати лица на ученици, учители, просветни и културни дейци, граждани, които бяха излезли на централната улица и площада, за да изпитат вълнението от най-българския празник. По централната улица „Трети март“ по традиция премина празничното шествие на учениците от двете лясковски училища – Средно училище „Максим Райкович“ и Начално училище „Цани Гинчев“. Деца от 1 до 12 клас шестваха развълнувани, славейки този важен за нашия народ ден, като носеха знамето на училището, портрети на патрона, ленти „Отличник“ и развяваха знаменца.

Традиционно се състоя и тържествен концерт, тематичен с празника, който протече пред публика в салона на читалище „Напредък-1870“. В него се включи училищният хор на гимназията, изпълнявайки „Химна на Кирил и Методий“, с който бе открит празника. Рецитал „На славянските учители“ на ученици от СУ „Максим Райкович“ бе представен в прослава делото на братята Кирил и Методий.  Песни и стихотворения в тематиката на всенародния празник със заглавия „Щом отворя шарената книжка“, „Буквички“, „Вече мога да чета“, „Междучасие“, „Настроение“ и други, изпълниха децата от двете училища. С танци се представиха, както клуба на НУ „Цани Гинчев“ „Буровче“, така и Мажоретния състав при СУ „М. Райкович“ „Звездички“. Те изпълниха за събралите се в салона учители и родители танците „Вено, Невено“ и „От векове за векове“. Освен аплодисментите на публиката, за старанието и всеотдайността си учениците получиха и поздравление от кмета на Общината д-р Гецова, която ги приветства и им пожела здраве, успех в училище и да пазят и обичат своя род и език.

В навечерието на празника на буквите се състоя голям концерт и в читалището на село Джулюница. В него със свои изпълнения се изявиха малчуганите от „Сладкопойна чучулига“, които празнуваха заедно с по-големите деца от Обединено иновативно училище „П. Р. Славейков“. Изявата беше съвместно организирана и с читалището в селото и събра много родители и гости. От името на общинския кмет д-р Гецова, поздравителен адрес към просветни и културни дейци, към учениците и децата от Джулюница, поднесе Геновева Петрова – специалист „Детски градини и училища“ в общинска администрация. Програмата в Джулюница откриха най-малките – децата от детската градина. Те танцуваха като малки калинки, джентълмени и приятели, рецитираха стихчета и пяха песни и показаха, че са готови за първи клас. По-големите – учениците от училището развеселиха публиката с нов прочит на приказката „Рибарят и златната рибка“. Имаше много стихове, песни, танци и разбира се – футбол. В края на тържеството учениците с високи постижения през учебната година и завоювани призови места на различни състезания, бяха наградени с грамоти.


Ключови думи
Лясковец 24 май
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати