Неделя, 04 Сеп 2022
            
Лясковец Общество

Лясковчани се поклониха пред Ботев и загиналите български герои

  02.06.2022 13:50
Лясковчани се поклониха пред Ботев и загиналите български герои

Днес се навършват 146 години от гибелта на Христо Ботев - най-великият български национал-революционер, демократ, поет, публицист. Ботев живее само 28 години, но остава в националната памет, както с творчеството си, така и с революционното си дело. 
Годишнината от гибелта на национал-революционера и неговите четници бе почетена в Лясковец с традиционния общоградски ритуал, организиран от Община Лясковец. Церемонията за Втори юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, се състоя пред паметника на загиналите във войните воини и герои на площад „Възраждане“. Поклонението започна с химна на Република България и с пламенна рецитация на поемата „На прощаване“ и продължи с благодарствен молебен, който отец Богдан Арабаджиев отслужи в памет на борците за българската свобода. Възпоменателно слово за живота, делото и героичния подвиг на Ботев произнесе кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова. Пред събралите се граждани тя каза: „Колкото и векове да изминат, Ботев ще живее в сърцата ни. Начело с Ботев, цялата плеяда от възрожденци, революционери, поети, войводи, просветители или просто пламенни родолюбци, постепенно са се превърнали в нашата жива съвест. Те ни карат да преосмисляме живота и делата си. Карат ни постоянно да търсим доказателства в това, което сме извършили днес, вчера и през годините… Поклон, дълбок поклон пред паметта и подвига на Ботев и на всички български герои!“. 
Участие в церемонията по поднасяне на венци и цветя и отдаване почит на Ботев и загиналите взеха общинското ръководство, ученици и учители от училищата „Максим Райкович“ и „Цани Генчев“, читалищни дейци, представители на партии, организации, ветерани, пенсионерски клубове и граждани. В минута мълчание точно в 12 часа, всички присъстващи посрещнаха воя на сирените. 


Ключови думи
Лясковец 2 юни
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати