Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Горнооряховчани се поклониха пред паметта на Ботев и загиналите за свободна и независима България

  02.06.2022 14:36
Горнооряховчани се поклониха пред паметта на Ботев и загиналите за свободна и независима България

С тържествен ритуал в Горна Оряховица бе отбелязан Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България - 2 юни. На почетен караул пред паметника на гениалния поет, публицист и борец за национална свобода застанаха военнослужещи от военно формирование 22 790. За да се поклонят пред живота и делото на Христо Ботев, пред паметника му в едноименния парк дойдоха цялото ръководство на Община Горна Оряховица, общински съветници, представители на политически партии, различни организации, деца от детски градини, ученици от горнооряховски училища и граждани.

Пред паметника на Ботев бяха поднесени венци и цветя от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от Военно формирование 22 790, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва; Съюза на ветераните от войните; Съюз на военноинвалидите и военно пострадалите, от патриотични организации, политически партии, обществени организации, детски и учебни заведения и граждани.
Точно в 12.00 ч. воят на сирените в Горна Оряховица се сля с този на сирените от цялата страна и така бе отдадена почит на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.
 
Първото отбелязване на деня на Ботев в Горна Оряховица става през 1887 година. За първи път тържествено е споменато горнооряховското участие в четата на славния воевода. В запазения летопис на Ботевата чета са записани имената на четирима горнооряховчани – Атанас Чартазанов, Атанас Димитров и Янко Боянов. Четвъртият, Сидер Грънчаров не успява да тръгне с войводата. Натоварен с трудната мисия да снабди участниците с допълнително оръжие, той не успява да пристигне в уречения ден за заминаване. Закупените пушки предава на четата на Филип Тотю и тръгва с нея. Достига до Врачанския балкан, но загива при битка под връх Мургаш.


Ключови думи
2 юни
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати