Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Лясковец Общество

Български и румънски фолклорни изпълнители си дадоха среща в Лясковец

  27.06.2022 21:21
Български и румънски фолклорни изпълнители си дадоха среща в Лясковец

Съвместен фолклорен концерт, с участието на румънски и български изпълнители се проведе в Лясковец. Ден преди официалния празник на града - Петровден, откритата сцена на площад „Възраждане” стана арена на приятелството. Изявата премина под наслов „Приятели сме ние“ и в нея се включиха младежите от представителния лясковски Танцов състав „Лудо младо“ и румънските им връстници от Танцов ансамбъл „Комориле“.

Обмяната на опит и взаимното опознаване на фолклорната магия на двата народа е резултат от изпълнението на общ проект. Фолклорното събитие е част от дейностите по реализацията на проект за трансгранично сътрудничество „Приказки за култура, история и природа”, изпълняван от побратимените от осем години насам два града – Лясковец и румънският Виделе. В събитието, посветено на дружбата се включи и известната народна певица от близкия до Виделе град Александрия Мадалина Гиджеану.

Гиджеану е на голямата сцена от десет години, участва в концерти и фестивали в цяла Румъния. Има много записи, сред които 15 народни песни, представящи всички фолклорни области на Румъния. В продължение на цял час гостенката забавлява лясковската публика, представяйки традиционните песни на северната ни съседка. Децата от гостуващия ансамбъл „Комориле“ показаха характерни танци от фолклора на румънския народ, типични за техния роден край - окръг Телеорман. В превод на български „комориле“ означава „съкровища“ и младежите наистина показаха, че пазят достойно фолклорната съкровищница на дедите си. Съставът е млад - създаден е през 2017 година, под ръководството на Лилиана Барбекару и бързо трупа богата визитка от участия в събития. Представителният състав от Румъния бе придружаван не само от своя художествен ръководител, но и от кмета на село Обреаска Будика Георге.

Танцьорите от „Лудо младо“ с художествен ръководител Павлина Кълчишкова и корепетитор Иван Кълчишков, отвърнаха на новите си приятели с нашенските ритми. Те представиха танци от своя репертоар, а накрая заедно се хванаха с румънските деца и с граждани от публиката на голямо хоро на мегдана.

Освен емоции от концертната си изява, румънските гости по време на престоя си ще трупат и впечатления от разходките си сред българската природа. Ще бъдат и на посещение в Музея на гурбетчийското градинарство, запознавайки се с бита, поминъка и традициите на Лясковец. Минути преди съвместния си концерт с интерес разгледаха и изложбата на лясковски ученици „Фолклорните традиции в моя роден край“, като от рисунките им научиха за обичаите в България – Коледуване, Хвърляне на кръста на Йордановден, Зарязване, Лазаруване, Гергьовден, Нестинарство, Кукери и много други. По време на престоя си гостите ще посетят и старата столица, за да видят Царевец и Музея на силиконовите фигури.


Ключови думи
Лясковец фолклор Румъния
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати