Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество

Община Лясковец е поискала от АПИ да поеме грижата за пътя до „Аркус”, за да отпаднат винетките

  27.02.2020 14:30
Община Лясковец е поискала от АПИ да поеме грижата за пътя до „Аркус”, за да отпаднат винетките

Още на 20 февруари Община Лясковец е поискала от Агенция „Пътна инфраструктура” да отпаднат винетки между Лясковец и Драгижево, срещу което Общината ще поеме финансовия ангажимент по поддържането на този участък. Информацията е разпространена от Общината в навечерието на 28 февруари – датата, която синдикалисти от „Аркус” заковаха, като краен срок да се реши проблема с винетките.

Преди десетина дни те обявиха, че са готови на протести, включително блокиране на пътища, ако не отпаднат винетните такси до заводите „Аркус” и „Армако”. Направено бе и внушение, че табелата за край на община Лясковец нарочно е преместена, за да останат заводите извън регулация.

Двата завода са в Лясковско землище, но извън регулация, се пояснява още в информацията на Общината. С Решение на Общинският съвет от 25.10.2018 г. е одобрен Общият устройствен план на Община Лясковец, с който за гр. Лясковец е определена нова строителна граница, като южния ѝ край е до надлеза на Републикански път I-4. Имотите на „АРМАКО“ АД и „АРКУС“ АД, в които са построени двете предприятия са в землището на общината, но извън урбанизираната територия на града Лясковец, поясняват още от администрацията.

За такива случаи от Националното ТОЛ управление обясниха, че за участъци от републикански пътища, които са извън урбанизирани зони, винетна такса се дължи. За да отпаднат винетките, Общините трябва да поемат съответните разходи за поддръжката на пътищата. Само че не е много ясно по какви критерии се определят тези разходи, затова НСОРБ поиска повече яснота по случая преди Общините да се нагърбят с разходите.

Общината в Лясковец е поискала да поеме грижата в участък от Републикански път ІІ-53 (Поликраище - Горна Оряховица – Лясковец – Елена - Стара река – Бяла – Сливен – Ямбол – Калчево - Средец) от км 16+341 до км 17+868 (между територията на населените места гр. Лясковец и с. Драгижево). Тъй като голяма част от работещите в двете предприятия не са от Лясковец, а от Горна Оряховица и съседните населени места, едва ли ще им помогне много отпадането на винетките в този отрязък. Но исканията им би трябвало да се насочат към съответните кметове.

Синдикат „Защита” още не са коментирали дали ще отменят готовността си за протести, след като все пак има предприети някакви действия за отпадане на винетките.


Ключови думи
винетки аркус лясковец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати