Вторник, 18 Юни 2024
            
Велико Търново Общество

Ротари клуб – Велико Търново награди победителя в конкурса „Търновските благодетели” Христо Гелов

  17.05.2024 11:20
Ротари клуб – Велико Търново награди победителя в конкурса „Търновските благодетели” Христо Гелов

Ротари клуб – Велико Търново награди победителя в конкурса „Търновските благодетели”. Известният художник и визуален артист Христо Гелов и екипът му от студио XTO спечелиха най-голямо одобрение и от журито, и от публиката в обявения национален конкурс, организиран от Ротари клуб - Велико Търново, като целта на заданието беше да се увековечи паметта за видни търновци - големи дарители и благодетели на духовната и историческа столица на България, чрез стенопис на фасада в центъра на града.

Професионалното жури класира проекта на Христо Гелов категорично на първо място с 82 от 84 възможни точки, съгласно четири критерия за оценяване, определени в заданието на конкурса.

Проектът „Високо” безапелационно спечели и вота на гражданите в организираното онлайн гласуване в страницата на Ротари клуб – Велико Търново. Той събра над 1000 гласа и множество одобрителни коментари, голяма част от които са на специалисти във визуалните изкуства.

Съгласно условията на конкурса, проект „Високо“ получи едновременно две награди – на журито и наградата от „Вот на публиката“. С това приключи вторият етап от конкурса, предстои реализация на проекта след процедура по съгласуване с Община Велико Търново, НИНКН и Министерството на културата.

С голямо удоволствие се включих в конкурса, защото той се провежда в моя роден град и защото се прекланям пред делото на благодетелите, дали много за развитието на Велико Търново, каза по време на награждаването Христо Гелов.

Като концепция за тази тема избрах извисяването, което е в основата на всяка дарителска акция - извисяването на духа и желанието да бъдеш полезен на обществото. Радвам се, че този проект ще се реализира в публично пространство, а не в някоя затворена зала, защото ние можем да променим публичното пространство , но и то променя нас. Това е двустранна, взаимна връзка, посочи авторът.

Приветствам идеята на Ротари клуб да инициира този конкурс, но и за това, че включи гражданите в гласуването, защото тяхното мнение е много важно. Този проект не само ще възроди паметта за славните ни предци, но и ще обогати и градското пространство във Велико Търново. Всички големи градове вече влизат в надпревара за изграждане на атрактивно градско пространство, което да носи удоволствие на хората и да привлича туристи, допълни авторът.

Той посочи още, че архитектурната среда за инсталацията е малко сложна, но е убеден, че кинетиката ще прави обектът атрактивен и ще предизвиква интереса на всички. Елементите ще се задвижват от вятъра, няма да има шум, а през нощта ще има подходящо осветление. Всеки, който се впечатли, ще може да спре и с помощта на въртящите се колони в основата, да се запознае с делото на дарителите.

Инициативата на Ротари клуб предвижда пространството около инсталацията да бъде облагородено, а творбата да бъде защитена чрез монтиране на камери за видеонаблюдение.

В своята оценка за „Високо” компетентното жури в конкурса посочи, че проектът е оригинален и новаторски, вписвайки се по модерен начин в автентичния облик на Велико Търново, без да накърнява духа на ансамбъла, а точно обратното - да го обогатява, и с реализацията си творбата ще се превърне в една от забележителностите не само на Велико Търново, но и на България. Подобно монументално художествено произведение не е осъществявано до сега, посочиха още от журито.

Българският художник Христо Гелов от години се реализира като творец в Канада и в Испания. Учил е две години във Факултета по изобразителни изкуства във ВТУ, след което в НХА – София, специалност „Стенопис”. Завършил е „Графични технологии” в университета „Комплутенсе“ в Мадрид. Той доби международна известност, след като изрисува в ярки цветове 18 пешеходни пътеки в град Торелодонес, провинция Мадрид и така даде нов поглед върху скучната градска среда. Авторът нарече артистичната интервенция с метафоричното име „Мост между два бряга“, а снимки с неговите пъстри „зебри” обиколиха световните медии.

Гелов има над 30-годишен професионален опит в сферата на аудиовизуалната индустрия и мултимедийния дизайн, занимава се с визуална и медийна комуникация, а през последните години се реализира активно в различни арт инициативи. Връща се винаги с радост в родния си град, където също има реализирани проекти.

Художникът, наричан в международните арт среди новият Кристо, е син на големия монументалист и преподавател във Факултета по изобразително изкуство Никола Гелов, автор на едно от емблематичните сграфито пана на площад „Велчова завера”.


Ключови думи
Търновските благодетели Христо Гелов Ротари