Петък, 29 Мар 2024
            
Велико Търново Общество

Над десетилетие Ротаракт клуб подпомага семейства в нужда за Коледа

  27.12.2023 12:39
Над десетилетие Ротаракт клуб подпомага семейства в нужда за Коледа

Коледните празници станаха по-уютни и по-весели за над 40 семейства във Велико Търново и района. След двуседмичната акция на Ротаракт клуб за събиране на хранителни продукти, в кошниците се събраха почти един тон храни и консумативи. Те бяха събрани в няколко супермаркета в града и дарени по домовете този уикенд. 

„Купи и дари” е традиционната кампания на младежкия клуб, която се проведе в периода от 9 до 17 декември 2023 г. в седем магазина за хранителни стоки във Велико Търново, в т. ч. „Класико” в кв. „Картала”, кв. „Бузлуджа”, ж.к. „Мармарлия” (стария битак), както и в магазини „Стиви” в кв. „Кольо Фичето”, кв. “Акация” и кв. „Бузлуджа”, както и супермаркети „Хаджирадеви”. Великотърновци отново показаха своята доброта и съпричастност към нуждаещите се, като дариха разнообразие от продукти - трайни продукти за ежедневното меню, както и почистващи препарати, консерви и плодове. Събраните храни бяха разделени в пакети и занесени по домовете на семейства в нужда, като общото тегло на всичко достига над 900 кг.

След финансово нестабилните месеци по време на инфлацията, хиляди хора в Северен централен район на България, в който спада Велико Търново, останаха с ограничени възможности за своята потребителска кошница. За предходната 2022 г. населението в риск от бедност или социално изключване е малко над 34%. Това означава, че около 112 хиляди души в област Велико Търново живеят на прага на бедността и са в материални лишения. Въпреки трудностите, не малко са и дарителите. Доста често хора, които са получавали дарение от кампанията, се включват като дарители в следваща кампания. Най-безценни са разговорите с хора, които идват да ни оставят дарение и казват, че ние сме помогнали в труден момент и сега искат да предадат доброто напред, споделят доброволците от Ротаракт.  

Тази Коледа са участвали около 15 доброволци, които са отделили над 40 часа в организацията и реализацията на кампанията. “Купи и дари” се реализира изцяло с дарения от гражданите, затова всеки успех в цифри за кампанията е отражение на обществото ни - колкото повече храни получим в кошниците, толкова по-милосърдни са били хората, допълват младежите.


Ключови думи
Ротари Купи и дари
Последни
Седмицата
Анкета